fbpx

VUKAS: Velika utakmica, rezultat iz Utrechta ne mora ništa značiti

Autor: Dnevni List

MOSTAR - Nema Zrinjski večeras Pod Bijelim brijegom nikakav imperativ, ali itekako ima šansu ostvariti povijesni rezultat. Ova kombinacija zaista može polučiti prolazak dalje u 3. kolo kvalifikacija za Europsku ligu, ali Haris Vukas i njegovi momci za takav ishod moraju dobiti obećavajuće karte i perfektno ih odigrati. Za obećavajuće karte izborili su se u Utrechtu, perfektno ih odigrati ‘moraju’ večeras.

– Za nas je ovo velika utakmica, protiv velikog protivnika, konstatirao je Hari Vukas uoči uzvrata s Utrechtom, kojeg su u prvoj utakmici 2. kola kvalifikacija za Europsku ligu u Nizozemskoj zakočili s 1:1.

Tih 1:1, rezultat je koji obećava i obvezuje, ali Vukasu je i dalje jasno gdje u hranidbenom lancu stoje Utrecht i Zrinjski.

– Imamo dobar rezultat iz prve utakmice, ali to ne mora ništa značiti, ovih 90 minuta treba dobro pripremiti. Maksimalno smo oprezni, znamo koliko je Utrecht kvalitetan i ne zanosimo se, istaknuo je Splićanin pa dodao: Kada smo bili na druženju s navijačima, osjetio sam jednu veliku sinergiju, da ovaj grad diše za Zrinjski. Ljudi su prilazili, djeca se slikala s igračima… Upravo zbog tih ljudi, navijača, imamo obavezu da na terenu svi damo svoj maksimum za uspjeh Zrinjskog.

Prolaz dalje preko jednog Utrechta bio bi uspjeh za povijest, no da ipak na dadnemo Utrechtu previše kredita, sjetit ćemo se detalja iz svježe europske povijesti ovog kluba koji im u ovoj prilici ne ide na ruku. Naime, u ljeto 2013. Utrecht je zapeo baš na prvoj prepreci. I da, rival je na papiru bio autsajder, baš kao Zrinjski danas. S ukupnih 5:4 izbacio ih je luksemburški Differdange. Zvuči poznato… zvuči kao Dudelange! Rana Mostaraca iz njihovog drugog europskog nastupa nekako je ostala nezacijeljena, jer je nakon 1:0 u Luksemburgu Zrinjski imao sve u svojim rukama pred uzvrat, no Luksemburžani su Pod Bijelim brijegom kasno izjednačili, a onda osigurali prolaz dalje kroz produžetke. Može li se Utrechtu ponoviti Differdange, može li ga izbaciti rival od kojeg to nisu očekivali? Ako pitate Vukasa – može. On je i dalje impresioniran partijom svojih momaka u Utrechtu, dobrim dijelom iste.

– Ne mogu se oteti dojmu da smo imali jednih 60-tak minuta jako kvalitetnih u kojima nismo bili u panici. Bilo je naravno i nekih grešaka, ali mi u stručnom stožeru, jako smo zadovoljni. Vidjeli smo da možemo igrati protiv njih. U takvim utakmicama treba upotrijebiti glavu, znati kad se braniti i kad napasti.

Isto tako, treba biti u stanju predvidjeti i što će rival napraviti, a Vukas misli da zna kako će Nizozemci zaigrati Pod Bijelim brijegom.

– Očekujemo da će igrati isto kao i na domaćem terenu. U Nizozemskoj su izveli ultranapadačku postavu s tri vezna igrača od kojih nijedan nije nekih defanzivnih sklonosti. Tako su igrali i kroz pripreme. E, sad što će se događati kroz igru – to ćemo vidjeti. U svakom slučaju, mislim da oni ne znaju igrati drukčije nego ofanzivno. Oni su, po onome što mogu čitati, uvjereni u prolaz, ali neka su. Ne bi bilo loše kad bi nas podcijenili.

Bez promjena u oba tima?

Utrecht, smatra to i Vukas, vjerojatno neće mijenjati, ni pristup, moguće ni sastav. Treba im najprije gol, a dalje ih može provući i remi s više od dva gola. Ukratko, njima je napadati. A Zrinjski? Zrinjski koji sada ima i što braniti? Pitanje je što će Vukas napraviti, ali sudeći po njegovim dosadašnjim utakmicama, sudeći po prvom susretu u Utrechtu, sumnjamo da će se odlučiti za izrazito defanzivnu varijantu. Bio bi to svojevrsni harakiri protiv ekipe koja će sigurno kreirati veliki pritisak. Bit će ih potrebno i napasti vremena na vrijeme, nešto kao u Utrechtu, a to bi značilo da ni on neće mijenjati. Dakle: Brkić – Kadušić, Jakovljević, Barbarić, Rugašević – Šovšić, Rustemović, Čirjak – Tičinović, Govedarica – Hadžić. Ili?

Jakovljević vjeruje

Stoper Slobodan Jakovljević govorio je u ime svlačionice, koja je, barem sudeći po njegovom stavu, optimistična – vjeruje. “Čeka nas jako teška utakmica. Teško je predvidjeti što će se dogoditi, ali optimistični smo. Nadam se da uz podršku vjernih navijača možemo doći do pozitivnog rezultata i eliminirati Utrecht”, rekao je.

I Baka poslao ‘neka traje’

Nije mala stvar kada vas u nastojanju da ostvarite povijesni rezultat podrži bivši trener, zapravo je to u biznis-svijetu nogometa presedan. E pa napravio ga je Blaž Slišković, mada – to u ovom slučaju i nije presedan. Jer Slišković je možda otišao u Hong Kong, ali zna se gdje mu je dom, gdje je igrao, gdje je u četiri navrata sjedio na klupi, gdje je donio dvije titule prvaka BiH…

Autor: Dnevni List

ZADNJE VIJESTI