fbpx

Započinje nova Liga prvaka: Bavarci brane naslov, samo četiri bh igrača među elitom

Autor: dnevno.ba

Novo izdanje Lige prvaka počinje večeras, nepuna dva mjeseca nakon što je Bayern u finalu u Lisabonu pobijedio PSG 1:0 osvojivši svoj šesti evropski naslov.

I dalje su 32 kluba podijeljena u osam grupa po četiri ekipe. Prva dva kluba iz svake grupe izborit će nastup u osmini finala, trećeplasirani sele u Evropsku ligu, dok za posljednje ekipe u grupama završava evropska priča.

Klubovima je plasman u grupnu fazu donio 15,2 miliona eura, pobjeda u grupi vrijedi 2,7 miliona, a remi 900.000 eura. Plasman u osminu finala donosi još 9,5 miliona eura, a nagrade se penju sve do 19 miliona eura, koliko donosi naslov prvaka Evrope.

Ove sezone će barem prvi dio takmičenja biti pod velikom sjenom zbog koronavirusa. Zbog “nevidljivog neprijatelja” prošle sezone je takmičenje bilo prekinuto, a nakon što je nastavljeno održan je završni turnir s osam najboljih ekipa u Lisabonu.

Utakmice će se zbog koronavirusa igrati pod strogim epidemiološkim pravilima, ali kako se epidemija ponovo zahuktava, postoji ogroman strah hoće li takmičenje igrati regularno i do kraja.

Bayern brani naslov prvaka, a u krug kandidata već tradicionalno ulaze i Liverpool, Manchester City, PSG, Juventus, Barcelona i Real Madrid. Prošle sezone iznenadili su Lyon i RB Leipzig doguravši do polufinala te Atalanta koja je u četvrtfinalu tek u samoj završnici posustala protiv kasnijeg finaliste PSG-a.

Španci, Englezi, Italijani i Nijemci imaju najviše klubova, po četiri, a zanimljivo, Rusi imaju čak tri kluba.

Od bh. nogometaša samo će četvorica igrati Ligu prvaka. To su Miralem Pjanić (Barcelona), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Eldar Čivić (Ferencvaroš) i Edin Višća (Bašakšehir).

Danas i sutra igra se prvo kolo, a posljednje šesto je 8. i 9. decembra. Ove sezone finale je u Istanbulu na stadionu Ataturk.

Parovi 1. kola:

Utorak – 20. oktobar:

Grupa E: Chelsea – Sevilla, Rennes – Krasnodar (21:00)
Grupa F: Zenit – Club Brugge (18:55), Lazio – Dortmund (21:00)
Grupa G: Dynamo Kijev – Juventus (18:55), Barcelona – Ferencvaros (21:00)
Grupa H: PSG – Manchester United, Leipzig – Istanbul Başaksehir (21:00)

Srijeda – 21. oktobar:

Grupa A: Salzburg – Lokomotiv Moskva (18:55), Bayern – Atletico Madrid
Grupa B: Real Madrid – Šahtar Donjeck (18:55), Inter – Borussia Monchengladbach
Grupa C: Manchester City – Porto, Olympiacos – Marseille
Grupa D: Ajax – Liverpool, Midtjylland – Atalanta

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI