fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZLATKO DALIĆ: Pjacu, Pašalića i Roga više neću zvati!

Autor: Bruno Herljević

ZAGREB - Nažalost, ali ne preveliku, Hrvatska je ovu godinu završila ispadanjem u niži rang Lige nacija. No, ne treba previše očajavati jer ipak je u 2018. godini Hrvatska osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu, a realno, za plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine ipak i dalje najvažnije kvalifikacije, dok je Liga nacija lijep alat za osiguravanje nastupa na Euru, ali nije prijeko potreban.

Ono što je Liga nacija pokazala jest da treba još dosta toga popraviti. Evo kako Dalić rezimira situaciju nakon odigrane grupne faze Lige nacija.

“Do 78. minuta na Wembleyju bili smo prvi na tablici i imali Final Four. U posljednjih deset minuta to smo izgubili iz dva prekida, golove smo dobili kad su Englezi bili totalno nemoćni. To je naša slika. To što smo prvu utakmicu novog natjecanja izgubili 6:0, no vratili smo se kroz dva mjeseca. Hrvatska je igrala slično kao u Rusiji, dobro, kvalitetno, disciplinirano, odgovorno, pokazala znanje, ali i da smo al pari najvećim svjetskim momčadima. To je dobitak Lige nacija. Potvrdila je da Rusija nije slučajnost, da smo i dalje u stanju ponuditi sjajne utakmice. Malo ostaje žal jer mogli smo biti među najbolja četiri, a eto nismo. No, dobili smo dobar temelj, podlogu za budućnost, igrače koji itekako mogu konkurirati. Tu mislim u prvom redu na Josipa Brekala i Nikolu Vlašića. Tin Jedvaj demonstrirao je da je kadar biti alternativa na boku, iako mu je prava pozicija na stoperu. I Antonio Milić je igrao dobro na lijevom beku. Imamo puno razloga za optimizam”, rekao je izbornik za Sportske novosti.

Što treba popraviti do kvalifikacija za Euro?

“Moramo u ova četiri mjeseca naći rješenja u obrani, pogotovo na bočnim pozicijama. Dogodilo se da su nam istodobno ozlijeđena četvorica lijevih bekova koji su u konkurenciji. Morali smo tražiti neka druga rješenja. To još nismo do kraja raščistili i pronašli”, kaže izbornik i onda naglašava kakoviše neće zvati igrače koji ne igraju u svojim klubovima.

“Definitivno, meni je ova jesen ukazala da ovo što je dosad bilo, ova lutanja s pozivanjem igrača koji ne igraju, da toga više ne bi smjelo biti. I neće biti. Jednostavno, dolaze kvalifikacijske utakmice, u njima nemamo pravo na kiks i više nemamo mogućnosti nešto gledati, provjeravati ili kontrolirati. Gotovo je s tim. Oni koji će igrati u klubu bit će s nama. Trebaju nam ljudi koji stalno nastupaju i u formi su. U Londonu želim uvesti napadača ili ofenzivnog veznjaka, okrećem se prema klupi i tamo vidimo Pjacu, Pašalića i Roga koji nemaju taj kontinuitet. To je malo problem koji moramo još izliječiti do kraja”, vrlo direktno govori Dalić.

Bila je ovo nedvosmislena poruka Dalića. Dečki se moraju izboriti za igru u klubovima ili neće biti u reprezentaciji.

“Eto, neka idu putem Vlašića i Brekala. I to će biti to. Moraju se izboriti za minutažu, dolaze utakmice u kojima nema više popravnoga i obvezni smo u takvim susretima biti s maksimalno spremnim igračima i onima koji imaju natjecateljski ritam. Imamo bazu, veliki broj igrača, ali za one koji će biti s nama nastojat ću da igraju svi u svojem klubu. Formula je jednostavna, zvat ću po dva igrača za svaku poziciju, i to ne s kontinuitetom nastupa. Moramo suziti popis i koncentrirati kvalitetu”, pojasnio je Dalić.

Na koncu je otkrio i što se dogodilo protiv Engleske.

“Dva i pol dana nakon Španjolske, te teške utakmice, moraš krenuti oprezno, drugačije se malo postaviti. Nemaš svježinu, snagu ni brzinu. Potrošio si se, kratko je vrijeme prošlo. Ne možeš na visokom nivou igrati tako dvije jake utakmice. Ne znam tko je to u stanju. Plan je bio da stojimo u čvrstom bloku, da napravimo visoki presing kad je god to moguće, iako smo znali za opasnost od Pickforda kad krenemo visoko. On ima strašnu dugu loptu kojom nas može sve prebaciti i napravili problem s dva brza igrača u njihovu napadu. Morali smo paziti. Imaju Rashforda i Sterlinga koji te začas pregaze. Zato smo startali povučenije, ali trebalo nam je vremena da uđemo u utakmicu. Nekih 25 minuta igrali smo loše, slabo stajali i pokrivali, nismo mogli parirati. Ali kad smo uhvatili ritam, preuzeli smo kontrolu i kasnije nismo bili ništa lošiji od Engleza”, veli Dalić.

Autor: Bruno Herljević
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});