fbpx

Zmajevi remijem u Finskoj počeli kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Autor:

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine susretom sa Finskom večeras u Helsinkiju otvara kvalifikacije za nastup na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru.

Nogometna reprezentacija BiH je u prvom kolu grupe D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. osvojila bod u Finskoj odigravši rezultatom 2:2.

Finska je odlično otvorila meč i u prvih sedam minuta je imala dvije stopostotne šanse.

Najprije je u 2. minuti Teemu Pukki pobjegao Dennisu Hadžikaduniću, izašao na Ibrahima Šehića i savladao ga, ali je ispred gola Siniša Saničanin uspio stići do lopte i spasiti čist pogodak.

Pet minuta kasnije ponovo je Pukki kao brzi voz pretrčao Hadžikadunića, ali je ovaj put Šehić zaustavio njegov udarac.

Nakon desetak minuta igre naša selekcija se oslobodila pritiska i počela igrati mnogo bolje. Miroslav Stevanović i Edin Džeko su zaprijetili, a potom je u 20. minuti golman Finske Jesse Joronen spasio svoj gol.

Amer Gojak je izašao sam na njega, golman domaćih mu je odbranio udarac, a u nastavku akcije kapiten Paulus Arajuuri je izblokirao šuteve Eldara Ćivića i Džeke.

U 26. minuti još jednom je Joronen spasio čist pogodak. Džeko je maestralno uposlio Stevanovića koji izlazi sam na Joronena, ali golman Finske još jednom sjajno brani.

U finišu prvog poluvremena Finci su imali nova dva zicera kada je Pukki šutirao, Šehić je odbranio, lopta se odbila do Kamare koji šutira, ali Šehić se još jednom istakao sjajnom odbranom, te se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 0:0.

Početak drugog poluvremena pripao je u potpunosti Zmajevima. U 47. minuti Gojak je ostao sam na pet metara od gola domaće ekipe, šutirao je iz okreta lijevom nogom, ali je promašio čitav gol. U 51. minuti šutirao je iz daljine i Krunić, a Joronen je uhvatio loptu.

U 55. minuti napadi naše selekcije su se isplatili kada je u gužvi u kaznenom prostoru lopta pogodila u ruku Jukku Raitalu i sudija Tasos Sidiropoulos je dosudio penal.

Pjanić je preuzeo odgovornost i šutirao, Joronen je odbranio ali se lopta odbila do Pjanića koji je pospremio u prazan gol za 1:0.

Radost Zmajeva je trajala samo tri minute. Nakon velike gužve u kazneznom prostoru naše selekcije Finci su pogodili prečku, a u nastavku akcije Pukki je neometan pogodio sa sedam metara za 1:1.

Uslijedio je mirniji period igre, a onda je još jednom u 77. minuti Pukki pobjegao našoj odbrani, ostavio Saničanina “u prašini” i rutinski matirao Šehića za 2:1.

Do kraja susreta naša selekcija je pokušala barem osvojiti bod, a u 84. minuti je stigla do toga kada je Stevanović sa ivice kaznenog prostora matirao Joronena za konačnih 2:2.

U drugom meču naše grupe Francuska i Ukrajina su remizirali rezultatom 1:1.

Autor:

ZADNJE VIJESTI