fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“Zmajevi” uvjerljivom pobjedom protiv Finske opet u igri za EURO, Talijani su već tamo

Autor: Dnevno.ba

ZENICA - Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u Zenici svladala Finsku rezultatom 4:1 u susretu 7. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

S dosta pesimizma se u Bosni i Hercegovini čekao ovaj dvoboj, no izabranici Roberta Prosinečkog napokon su pokazali pravo lice i pristup kakav od njih uvijek očekujemo, pa ni rezultat na kraju nije izostao. Odigrali su najbolju svoju utakmicu ovih kvalifikacija i slavili uvjerljiv trijumf.

Finci su se orijentirali na obranu svoga gola, ali presing “Zmajeva” urodio je plodom i već nakon 45 minuta igre vodili su s 2:0, a moglo je biti i uvjerljivije.

Od početka su bili odlučniji, motiviraniji i željniji pobjede. Nizali su se korneri, opasni napadi pred golom Finske, koja je nekako uspijevala da se obrani. Gol Gojaka je poništen, imali smo nesreću da se i Višća povrijedi, no na kraju se ulazak Hajrovića ispostavio kao dobitak za “Zmajeve”.

Upravo je Hajrović u 29. minuti pogodio nakon sjajne asistencije Kvržića, a u 36. minuti je dosuđen penal nakon što je jednog finskog igrača lopta napucala u ruku. Iako su Finci smatrali da nije bilo elemanata da Slovak pokaže na bijelu točku, on je to ipak učinio.

Kapetan Miralem Pjanić naštimao je loptu i mirno pogodio za 2:0. Do kraja prvoga dijela imao je Hajrović dobru priliku da novim golom možda i ovjeri pobjedu bh. selekcije, ali je Hradecky sjajno obranio i ostavio Finsku u kakvoj-takvoj nadi da može izbjeći poraz.

Na otvaranju drugog dijela Cimirot je bio u šansi, no pucao je iskosa s desne strane samo u vanjski dio mreže.

U 54. minuti Pjanić je sjajno izveo slobodnjak iskosa s lijeve strane, ali je greda spasila Fince potpunog potopa u Zenici. Ubrzo nakon toga nova velika šansa za BiH, ali je Gojak šutirao preko gola s nekih osam metara opet malo iskosa.

U 58. minuti je posao završen. Spašavali su se Finci koliko su mogli, blokirali pokušaje, a onda je Pjanić zakucao loptu u rašlje za 3:0.

Ni tu nije bio kraj rapsodije na Bilinom polju. U 74. minuti Armin Hodžić je zakucao loptu u mrežu Finaca za 4:0 i potpuni debakl nemoćnih gostiju. Pohanpjalo je desetak minuta prije kraja ublažio poraz Finske, piše SportSport.ba.

Nakon ove pobjede “Zmajevi” su se vratili u igru za drugo mjesto, ali u utorak imaju težak ispit u Ateni protiv Grčke koja je jučer izgubila kod Italije i ispala iz svih kombinacija za plasman na EURO.

“Zmajevi” će morati pobijediti ako žele da se nadaju plasmanu na EP, mada je mnogo toga i u rukama finskih igrača, kojima slijedi nešto lakši raspored do kraja. Također, pitat će se ponešto i Armenci usprkos njihovom jučerašnjem kiksu i remiju (1:1) kod Lihtenštajna. Tri kola do završetka kvalifikacija Italija je s maksimalnim 21 bodom već izborila Europsko prvenstvo, dok su u borbi za drugu poziciju Finska sa 12 bodova, te Bosna i Hercegovina i Armenija sa po 10 bodova.

Treba imati u obzir da sada imamo bolji međusobni omjer od Finske, koja nas je u prvom susretu svladala s 2:0, pa ćemo u slučaju istog broja osvojenih bodova biti bolje plasirani od njih.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});