fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Apple predstavio tri Mac kompjutera sa vlastitim procesorima

Autor: dnevno.ba

Radi se o Macu mini, MacBooku Air i MacBooku Pro, uređajima koji su dobili Appleove M1 procesore, a ne tradicionalne Intelove.

Novi procesor nudi bolje performanse, ali ima jedno ograničenje, memoriju. Apple poručuje da kupci koji žele kupiti novi mac s više od 16 GB RAM-a moraju odabrati stariji model s Intelovim procesorom. Zasad M1 procesor ne može podržati toliku memoriju.

Ova činjenica bi mogla razočarati neke profesionalne korisnike koji žele kupiti nove Appleove laptope ili novi Mac mini, jer samo modeli bazirani na Intelovoj tehnologiji mogu podržati 32 GB RAM-a. Nešto slično se dogodilo i prije četiri godine u slučaju MacBooka Pro, kada je Apple ograničio memoriju kako bi sačuvao trajnost baterije.

U srcu novih Mac kompjutera je M1, osmosjezgreni procesor izgrađen na 5nm tehnologiji, koji ima četiri jezgra visokih performansi za koje Apple tvrdi da su najbrži na tržišu, a tu su i četiri jezgra visoke efikasnosti za neke “obične” zadatke.

MacBook Air košta 999 dolara u SAD-u, ima sličan dizajn kao i prethodni model, ali ne posjeduje ventilator, zbog čega radi tiše. Dobio je bolju web kameru, unaprijeđeni 13-inčni ekran te se “budi” u trenutku kao i iPhone.

M1 čini MacBook Air 3,5 puta bržim, omogućava 5 puta brže grafičke performanse i trajanje baterije do 15 sati u slučaju surfanja internetom, odnosno 18 sati gledanja videa. To znači da baterija traje šest sati duže u odnosu na stari model.

Apple je M1 procesor ugradio i u 13-inčni MacBook Pro koji u SAD-u košta 1.299 dolara. Ovaj snažniji model ima ventilator zbog boljih performansi, brži je 2,8 puta, ima 5 puta bolje grafičke performanse i dugotrajniju bateriju. Moguće je 17 sati surfati internetom ili 20 sati gledati videosadržaj s jednim punjenjem baterije. To je dvostruko više nego ranije. MacBook Pro također ima bolju web kameru, bolji mikrofon, ali samo dva Thunderbolt/USB 4 porta, dok je prethodni model imao četiri Thunderbolt 3/USB-C porta. Apple nije unaprijedio veći 16-inčni MacBook Pro.

Kompaktni desktop kompjuter Mac mini je također dobio verziju s M1 procesorom, a njegova cijena u SAD-u iznosi 699 dolara, što znači da je jeftiniji od prethodnog. Također ima ventilator i brži je tri puta, dok su grafičke perfomanse bolje do šest puta.

Novi uređaji će koristiti macOS 11 Big Sur, što će im omogućiti da koriste aplikacije za iPhone i iPad prvi put u historiji. Podržavat će Appleov novi Universal Apps format koji omogućava developerima da isporuče jednu verziju programa koja će biti kompatibilna s Macovim bez obzira na to da li koriste Intelov ili M1 procesor.

Sve aplikacije, uključujući Final Cut Pro za uređivanje videa i Logic Pro za kreiranje muzike, optimizovane su za M1 procesor. macOS 11 Bit Sur će biti dostupan od četvrtka za postojeće Mac uređaje.

Sva tri nova Mac kompjutera bit će dostupna u prodaji od 17. novembra.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});