Apple ukinuo račun: Epic Games ne može više praviti igre za njihove uređaje

Autor: dnevno.ba

Apple je, nakon izbacivanja Fortnitea iz App Storea, sada ukinuo i račun Epic Gamesa koji je razvio igricu. Ova dva giganta se već neko vrijeme spore nakon što je EG uveo poseban način plaćanja njihovih igrica što Appleu ne donosi 30 posto od svake transakcije.

Apple je zbog te promjene u plaćanju zaprijetio da će ugasiti Unreal Engine na svim iOS i macOS uređajima kao i da će ukinuti upravo Epic Games i sve pridružene programerske naloge. Epic ih je tužio za monopolsko ponašanje, a sud je odlučio da Apple ne smije obistiniti svoje prijetnje, međutim i to da bi Epic trebalo da poštuje pravila App Storea kada je plaćanje u pitanju.

Iz Apple su rekli da su razočarani što su morali ukinuti račun Epic Gamesu jer su dugo godina sa njima radili na lansiranju i izdanjima igrica, ali da su se trebali pridržavati smjernica App Storea kao i u protekloj deceniji.

Ova suspenzija znači da Epic više ne može izrađivati aplikacije za iPhone i iPad.

Oni nisu prvi koji su se sa Appleom sporili zbog strukture App Stora, ali definitivno jesu najveća kompanija koja se u to upustila. U junu je e-mail aplikacija Hey zauzela negativan stav prema Appleovoj prodavnici.

Evropska unija istražuje da li Apple ovime krši pravila o konkurenciji.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI