fbpx
Foto: Pixabay

Australija zabranjuje TikTok na uređajima vladinih dužnosnika

Autor: Dnevno.ba/HINA

Australija će, po uzoru na neke druge zemlje, ovaj tjedan objaviti zabranu korištenja TikToka na mobitelima vladinih dužnosnika zbog zabrinutosti za sigurnosne interese, izvijestio je u ponedjeljak dnevni list The Australian. Premijer Anthony Albanese je nakon očitovanja ministarstva unutarnjih poslova pristao na zabranu TikToka na službenim vladinim uređajima.

Istu odluku donijele su vlasti države Viktorije, dodaje list. Do sada su, navodeći kao razlog pitanje sigurnosti, korištenje Tik Tok na uređajima državnih dužnosnika, zabranili SAD, Velika Britanija, Novi Zeland, Kanada, Belgija i Europska komisija. U zadnje vrijeme su zapadne zemlje sve više zabrinute oko toga da TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, ugrožava sigurnosne interese i privatnost svojih korisnika sa zapada i šalje podatke komunističkim vlastima Kine.

Tvrtka je razočarana zabranom
Krajem veljače je Bijela kuća naredila svim federalnim agencijama i drugim državnim tijelima da u roku od 30 dana obrišu TikTok sa svih službenih uređaja. Neke institucije, poput Ministarstva obrane i same Bijele kuće, to su učinile još 2020.

Glavni direktor TikToka za Australiju Lee Hunter je rekao da je tvrtka razočarana što je za zabranu saznala od medija, “usprkos opetovanim naporima da s vladom na konstruktivan način priđu tom pitanju”.

“Ističemo da nema nikakvih dokaza koji bi ukazali da TikTok na bilo koji način predstavlja sigurnosni rizik za Australce te se prema nama ne bi smjelo postupati drugačije nego prema ostalim društvenim platformama”, rekao je Hunter.

“Želimo li doista oponašati kineske zabrane govora?”
U SAD-u se govorilo i o potpunoj zabrani TikToka, no američki republikanski senator Rand Paul je prošli tjedan blokirao pokušaj ubrzane zabrane popularne kineske aplikacije TikTok koju koristi više od 150 milijuna Amerikanaca te je izrazio zabrinutost za slobodu govora i zbog neujednačenog tretmana društvenih medija.

“Želimo li doista oponašati kineske zabrane govora?… Bit ćemo poput Kine i zabraniti govor kojeg se bojimo?”, rekao je Paul. “Svaka optužba za prikupljanje podataka koja se pripisuje TikToku također se može pripisati domaćim velikim tehnološkim tvrtkama”, rekao je Paul u Senatu.

Mali, ali rastući, broj demokrata i republikanaca izrazio je zabrinutost, navodeći slobodu govora i druga pitanja. Usprotivili su se i zakonu o regulaciji TikToka jer smatraju da je preopširan. SAD i države EU-a ne vide problem u korištenju Facebooka i drugih društvenih mreža za prikupljanje podataka o vlastitom stanovništvu.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI