fbpx
Foto: Twitter

Bezos potpisao ugovor s NASA-om, gradit će letjelicu koja će ići na Mjesec

Autor: dnevno.ba

Timu predvođenom svemirskom tvrtkom Blue Origin milijardera Jeffa Bezosa dodijeljen je 3.4 milijarde dolara vrijedan ugovor s NASA-om radi izgradnje letjelice koja će astronaute odvesti do Mjesečeve površine i nazad, objavila je jučer američka svemirska agencija.

Blue Origin namjerava izgraditi 16 metara visoku letjelicu Blue Moon za spuštanje na Mjesec u suradnji s tvrtkama Lockheed Martin, Boeing, Draper i Astrobotic. NASA je izabrala Blue Origin umjesto ponude tvrtke Dynetics, koja je u vlasništvu kompanije vojne industrije Leidos.

Odluka NASA-e da odabere Bezosa i Blue Origin pružit će joj drugu opciju za slanje astronauta na Mjesec u sklopu njenog programa Artemis. NASA je 2021. dodijelila tri milijarde dolara vrijedan ugovor tvrtki SpaceX milijardera Elona Muska radi izgradnje svemirske letjelice Starship, koja bi astronaute prvi put od misije Apollo 1972. trebala dovesti na površinu Mjeseca.

“Želimo više konkurencije, želimo dvije letjelice za spuštanje”

“Rekao sam ranije: želimo više konkurencije, želimo dvije letjelice za spuštanje i to je bolje”, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson na događaju u sjedištu agencije. “To znači da imate pouzdanost, imate rezerve”, dodao je.

Dodjela ugovora u skladu je s trendom proteklih godina u NASA-i prema kojemu pomaže financirati razvoj privatnih svemirskih letjelica, a zatim plaća za njihovo korištenje u misijama umjesto da troši više sredstava kako bi ih u cijelosti posjedovala.

NASA je rekla da je ponudu Blue Origina odabrala zbog niže cijene, dodatnih mogućnosti letjelice i namjere da o vlastitom trošku izvrši dvije probne misije slijetanja na Mjesec 2024. i 2025. Program Artemis predviđa uspostavljanje dugoročne prisutnosti na Mjesecu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI