fbpx

Britanska vojska nabavila male špijunske dronove koji nisu veći od mobilnog telefona

Autor: dnevno.ba

Britanska je vojska odlučila pojačati svoje redove s 30 “buba”, malih špijunskih dronova koji stanu na dlan, a mogu letjeti i do dva kilometra te prenositi ili snimati video do 40 minuta, prenosi Zimo.hr.

“Bugs” odnosno “buba” izuzetno je izdržljiv u odnosu na svoju veličinu. Kako kaže njegov proizvođač, BAE Systems, može izdržati udare vjetra do 80 kilometara na sat i letjeti čak i po olujnom vremenu.

– Čak i u najgorem vremenu, “buba” može dostaviti ključne taktičke informacije o tome što se događa s druge strane brda, kako bi vojnicima dala vizuelni prikaz – istakao je James Gerard iz BAE Systems.

Kako je objavio Guardian, britanska vojska se proteklih godina modernizovala i ulagala u, često, etički upitne autonomne robote poput borbenih dronova, a nedavno jedan od britanskih generala sugerisao kako bi roboti vojnici jednom mogli činiti i veliki dio vojnih snaga.

To se ipak ne sviđa baš svima. Grupa koja nadzire korištenje dronova, Drone Wars, upozorava kako podaci koje dronovi prikupljaju ne moraju nužno uvijek odgovarati stanju na terenu.

– U prošlosti smo bili svjedoci situacija u kojima su zapovjednici naredili zračne napade temeljene na podacima koje su dobili putem dronova, da bi se na kraju pokazalo da je situacija na terenu potpuno drugačija od one koja je prikazan, upozorava Chris Cole iz Drone Warsa.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI