fbpx

Danas i sutra NEKP (Nacionalni energetski i klimatski planovi) radionica u Sarajevu

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Europu - Energetska efikasnost (ORF-EE), kojeg implementira njemački GIZ, organizira 5. i 6. veljače 2019. godine u Sarajevu radionicu na temu izrade integriranih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP).

Radionica će okupit 40 predstavnika i predstavnica bh. radne grupe za izradu integriranih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) u Bosni i Hercegovini za period 2021.-2030. Članovi radne grupe su predstavnici nadležnih ministarstava na državnom i entitetskom nivou, predstavnici BrčkoDistrikta, javnih komunalnih poduzeća, fondova za zaštitu okoliša/životne sredine FBiH i RS, trgovinskih i privrednih komora na svim upravnim nivoima i odabranih institucija relevantnih u sektoru energije i klime. Događaju će prisustvovati i predstavnici GIZ projekata Poticanje obnovljivih izvora energije i Savjetovanje u vezi s energetskom efikasnošću, UNDP BiH, USAID projekta EIA i organizacije SIDA.

Koordinator radionice je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

NEKP se izrađuje po preporuci Europske komisije. BiH je kao ugovorna strana u Energetskoj zajednici obavezna da izradi ovaj plan u skladu s preporukama Ministarskog vijeća Energetske zajednice. Države članice EU su nedavno započele proces izrade NEKP-a, a regija jugoistočne Europe teži da ih sustigne što je prije moguće. Rok za dostavu nacrta planova je 2020. godina.

Na skupu će biti održane prezentacije i diskusije na temu NEKP-a, trenutne politike, institucionalnog pejzaža i strukture sudionika u BiH, te će se donijeti zaključci o daljnjim koracima potrebnim za napredovanje ovog procesa. Cilj je osigurati zajedničko poimanje procesa pripreme NEKP-a, utvrditi zahtjeve u vezi s eventualnom uspostavom nacionalnog mehanizma za koordinaciju i usmjeravanje ovog procesa, te usuglasiti aktivnosti u 2019. godini neophodnih za postizanje ciljeva za izradu plana.

NEKP će Bosni i Hercegovini omogućiti da integrira energetske i klimatske ciljeve, politike i mjere i izvrši usklađivanje energetskih politika s politikama EU. Nakon izrade i implementacije NEKP će smanjiti administrativna opterećenja i osigurati veću koherentnost i dugoročniju predvidljivost investicija.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI