Deveti sajam ENERGA u Sarajevo dovodi 100 izlagača i 250 sudionika konferencije

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - ENERGA 2019, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, svoje 9. izdanje i treće koje se održava u Sarajevu, doživjet će od 11. do 13. lipnja u Centru Skenderija.

ENERGA, koja je kao mjesto susreta predstavnika uglednih domaćih i inozemnih kompanija i institucija, koje tretiraju oblasti energije i zaštite okoliša, prepoznata u cijeloj regiji i ove godine će velikom broju registriranih sudionika na sjamu i konferenciji ponuditi nova istraživačka i proizvodna ostvarenja, trendove i dostignuća moderne energetike, te različite oblike poslovne suradnje.

Za učešće na sajmu je prijavljeno blizu 100 izlagača iz 12 zemalja, dok je za konferencijski program organizator registrirao 250 sudionika.

Radi se o jedinstvenom projektu u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već devetu godinu zaredom, a drugu kako se održava u Sarajevu, tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša i kao takav kontinuirano privlači sve veći broj sudionika i posjetitelja.

Da se radi se o jedinstvenom konceptu, koji pokušava dati odgovore vezane za perspektivu energetskog sektora u BiH i regiji, ove godine su prepoznali i u Međunarodnoj agencija za obnovljivu energiju (IRENA), koji će Konferenciju ENERGA otvoriti temom – “Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Europa“.

Konferencijski program, koji prati aktualne teme iz oblasti energetskog sektora, pored prezentacije Agencije IRENA, sudionicima će ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, aktualnoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrana Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, biogasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.

Na osnovu prošlogodišnjeg velikog interesiranja za poslovne susrete “ENERGA b2b” u okviru kojih je bilo registrirano više od 80 sudionika, koji su realizirali 100 zakazanih sastanaka, susreti će ove godine biti prošireni. Pored Sarajevske regionalne razvojne agencija SERDA i Europske poduzetničke mreže u Bosni i Hercegovini (EEN), „b2b“ susrete, koji imaju za cilj podržati bh. kompanije u pronalasku internacionalnih partnera na sajmu, tijekom sajamskih dana organizirati će i Trgovinski odjel Austrijske amabasade u Bosni i Hercegovini.

Ured trgovinskog savjetnika Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini organizirat će i manifestaciju pod nazivom Austria Showcase „Obnovljivi izvori energije i energetska efiksanost u Bosni i Hercegovini”.

Novina u odnosu na prošla izdanja „Energe“ je i najavljeno veće prisustvo studenata, mladih stručnjaka i „start-up“ kompanija, koji će kroz posebno osmišljen program, sesije i dizajnirani sajamski izložbeni prostor moći prezentovati svoje poslovne ideje i projekte.

Svečano otvaranje sajma je 11. lipnja 2019. godine u 11 sati, uz prisustvo velikog broja zvanica, predstavnika svih nivoa vlasti, institucija, međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Ulaz na sajam je besplatan, uz neophodnu registraciju na info pultu na ulazu u sajamski prostor, a više infroamcija o događaju se može pronaći na stranici:

www.energa.ba

ENERGA 2019 se realizuira pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo.

Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Sponzori projekta su Ured specijalnog predstavnika u BiH, USAID EIA, UNDP, GIZ, FL Wind i BH telecom.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI