fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Djeca sve ovisnija o internetu

Autor: HTV

ZAGREB -Koliko vremena dijete smije provesti na mobitelu ili tabletu? I jesu li videoigrice loše za mentalno zdravlje mladih te postoje li dobre strane? S tim se pitanjima roditelji svakodnevno susreću, a odgovore su dali stručnjaci.

Fenomen ovisnosti o internetu nešto je s čime se psihijatrijska struka u posljednje vrijeme sve češće susreće. Ona naposljetku prerasta u kognitivno zatajenje, pogotovo kod male djece.

– Vidimo u struci kako je moguće da kroz određene grupe i vrste igrica, neka djeca budu u krugovima gdje se upletu u mreže iz koje ih moramo izvući – kaže doktor Igor Salopek, Odjel za psihijatriju Opće bolnice Karlovac.

No postoje i dobre strane digitalnih medija koji su postali dio svakodnevice djece i mladih.

– Pomaže djeci nove generacije da poboljšaju koncentraciju. Kad pogledamo starije generacije, oni se ne mogu toliko fokusirati, a zahvaljujući tim igrama mlađa generacija može to puno bolje – uvjerava Evrim Ayalp, Mediterranean Association for Education and Employment.

Američka pedijatrijska akademija tvrdi da djeca do 2 godine ne smiju provesti ni minutu pred ekranima, dok djeca od 2 do 7 godina mogu ukupno jedan sat dnevno.

– Razvoj mozga se događa kroz interakciju kroz 3d okolinom, s roditeljima, prijateljima, rodbinom i s 3d objektima, kao što je igra – bilo što, okolina, lonac, šalica. 2d okolina kao što je ekran mobitela ili tableta nažalost ne razvija mozak – upozorava dpktor Salopek.

I među mladima koji su odrastali s tehnologijom ima onih koji tvrde da je potrebno naći ravnotežu između virtualnog i pravog svijeta. Zaštititi djecu i mlade od virtualnog svijeta, u današnje je vrijeme očito veoma težak zadatak.

Autor: HTV
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});