fbpx

Dvojica francuskih 18-godišnjaka optuženi za brisanje Despacita s YouTubea

Autor: bug.hr

Najgledaniji video na YouTubeu nedavno je nakratko bio uklonjen, a sada su uhićeni i optuženi "hakeri" koji stoje iza tog nedjela

Video spot za pjesmu Despacito, koju izvode Luis Fonsi i Daddy Yankee, najgledaniji je video zapis ikada postavljen na YouTube i trenutačno bilježi preko 5,1 milijarde pregleda. Prije nešto više od mjesec dana najpopularniji video spot na svijetu bio je, zajedno s izdavačkom kućom Vevo koja ga je na YouTube postavila, metom hakera pod nadimcima Prosox i Kuroi’SH. Oni su uspjeli upasti u korisnički račun Veva i izbrisati Despacito s YouTubea – doduše, na tek nekoliko sati.

Umjesto tog videa postavili su slike maskiranih ljudi s oružjem i političke poruke o oslobođenju Palestine, a osim Despacita “pali” su i neki drugi spotovi popularnih izvođača, kako smo tada i izvještavali.

Danas, pak, iz Francuske dolazi vijest o uhićenju i podizanju optužnice protiv dvojice 18-godišnjaka s područja Pariza koje se sumnjiči za ovo nedjelo. Sumnjivci imenovani samo kao Nassim B. i Gabriel K.A.B. skrivali su se iza navedenih hakerskih imena, preko čega su ih francuski istražitelji, u suradnji s američkim kolegama, i pronašli.

Zaigrani dvojac sada je suočen s optužnicama od pet odnosno šest točaka, među kojima se navodi neovlaštena izmjena, brisanje i preuzimanje podataka s računalnih sustava.

Autor: bug.hr

ZADNJE VIJESTI