fbpx
This handout photo released on May 22, 2021 courtesy of RR Auction shows a handwritten letter from Albert Einstein to Polish-US physicist Ludwik Silberstein, dated October 26, 1946, in which Einstein writes out the equation "E = mc2" (top R). - The letter, part of the Einstein Archives of Ludwik Silberstein auction which was held by RR Auction and concluded May 20, 2021, sold for $1,243,707, according to the Boston-based auction house. (Photo by - / RR Auction / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RR AUCTION " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

EINSTEINOV RUKOPIS o općoj teoriji relativnosti ponuđen na aukciji

Autor: Hina

Jedan od radnih rukopisa Alberta Einsteina o općoj teoriji relativnosti, procijenjen na dva do tri milijuna eura, bit će ponuđen na dražbi, objavila je u srijedu aukcijska kuća Christie’s.

“Nesumnjivo se radi o najvrednijem Einsteinovom rukopisu ikada ponuđenom na aukciji”, priopćeno je iz Christie’s.

Christie’s će aukciju održati 23. studenoga za kuću Aguttes. Radi se o originalnom radu na 54 stranice kojeg su 1913. i 1914. u Zürichu redigirali slavni fizičar židovskog podrijetla i njegov suradnik i prijatelj Michele Besso, švicarsko-talijanski inženjer i sefardski Židov.

Upravo zahvaljujući Bessu je taj rukopis i sačuvan, jer se Einsten, koji ga je smatrao tek običnim radnim rukopisom, sigurno ne bi njime zamarao, pojašnjava Christie’s u priopćenju.

Nakon posebne teorije relativnosti koju je 1905. sažeo formulom E=mc2, Einstein je 1912. počeo raditi na općoj teoriji relativnosti. Einstein i Besso su se uhvatili problema koji je desetljećima mučio znanstvenu zajednicu: anomalije orbite Merkura. I uspjeli su riješiti tu zagonetku, podsjeća Christie’s.

Drugi poznati dokument iz tog razdoblja, poznat kao “bilježnica iz Züricha” s kraja 1912. i početka 1913., nalazi se u arhivu Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI