fbpx

Facebook službeno predstavio Libru

Autor: Byte.com.hr

Nakon što se posljednjih tjedana šuškalo o tome kako Facebook planira predstaviti vlastitu kriptovalutu, ista je danas i službeno predstavljena. Facebookova kriptovaluta nosi ime Libra te će biti lansirana sljedeće godine zajedno sa blockchain-based mrežom.

Cilj Libre nije da postane Bitcoin alternativa, već da bude samo digitalni novac koji podržavaju veliki igrači u svijetu financija. Za početak, Facebook Libru zamišlja kao alternativu za prijenos novca u zemljama u razvoju odnosno područjima u kojima nedostaje tradicionalnih banaka. Konačni cilj im je da Libra postane mainstream kriptovaluta stabilna poput dolara, kojom možete kupiti bilo što i koju podržavaju sve banke.

Iako Facebook gradi Libru, istu planira prepustiti Libra Association organizaciji koja će brinuti o daljnjem razvoju Libre. Neki od članova ove organizacije su Coinbase, Mastercard, Visa, eBay, PayPal, Stripe, Spotify, Uber, Lyft i Vodafone. Oni će pridonijeti takozvanoj Libra rezervi, kojom će se osiguravati da iza Libre stoji stvarna vrijednost.

Ako Libra uspije, ovo bi mogla biti jedna od najvažnijih stvari koju je Facebook ikad lansirao još od samog Facebooka. Osim Libre, predstavljena je i Calibra, svojevrsna vrsta novčanika u kojem ćemo čuvati svoje Libre. Naravno, velika prednost bit će integracija Calibre unutar svih Facebookovih važnih aplikacija, poput WhatsAppa, Messangera i Instagrama. Facebook planira da Calibra vrlo brzo postane i zasebna aplikacija. Također, ističu da im je iznimno bitna privatnost korisnika tako da će biti integrirana verifikacija korisnika i sprječavanje prevara.

Ostaje nam za vidjeti hoće li Facebook ispuniti obećanje da neće dijeliti nikakve podatke korisnika Calibre s trećim stranama u što ćemo se moći uvjeriti već sljedeće godine, kada nam stiže nova kriptovaluta, Libra.

Autor: Byte.com.hr

ZADNJE VIJESTI