fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Danska ideja realizirana proizvodnim rješenjem u Burch biznis inkubatoru

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Danska ideja realizirana je proizvodnim rješenjem u Bosni i Hercegovini na Internacionalnom Burch univerzitetu zahvaljujući prof. dr. Jasminu Kevriću, nekada studentu IBU, danas šefu Odsjeka za elektrotehniku i suvlasniku Freund d.o.o. kompanije.

Priča nas vodi u Dansku, gdje je ideja i želja za doprinos bh. ekonomiji prerasla u ozbiljan projekt koji je spojio dvije zemlje i donio stabilnu bh. kompaniju Freund d.o.o.

Anel Bektaš je čovjek iz BiH koga su ratne okolnosti odvele u Dansku, gdje je i nastavio svoje obrazovanje, naučio jezik i počeo raditi s ozbiljnim kompanijama poput Samsung-a i Bang Olufsen-a. Dugogodišnji rad i stečeno iskustvo g-dina Bektaša dovode do Jörgena Freund-a, vlasnika i generalnog direktora danske firme FREUND ELEKTRONIKA A/S sa sjedištem u Odenseu. S preko 40 godina iskustva u menadžmentu i poslovnom razvoju Freund od Bektaša dobija ponudu da se ideja o kreiranju i početku proizvodnje nove linije proizvoda ostvari u BiH kroz osnivanje kompanije FREUND d.o.o., koja bi grupaciju Freund još kvalitetnije pozicionirala na skandinavsko tržište.

Sve što se tada samo baziralo na ideji sada su proizvodi koji su zastupljeni već na međunarodnom tržištu zahvaljujući veoma mladom i kvalitetnom timu koji je u Sarajevu razvio cjelokupno rješenje od softvera do hardvera, predvođeni prof. dr. Kevrićem. Kao student IBU master pograma, a kasnije i doktorskih studija, profesor s Odsjeka za elektrotehniku Jasmin Kevrić prihvatio je ponudu i nesvakidašnju priliku da uplovi u ozbiljan svijet biznisa i to kroz Burch biznis inkubator.

Prof. dr. Kevrić postavlja čvrste temelje kompanije i time postaje prvi profesor IBU akademske zajednice čija je firma razvila i proizvela prve proizvode na poduzetničkoj platformi Univerziteta. Jedan od segmenata koji definišu poduzetnički univerzitet jeste omogućavanje osnivanja kompanija u okviru Univerziteta uz dobru ideju koja dolazi od studenata, profesora ili biznis okruženja.

Freund d.o.o. kompanija je potencijalnim kupcima odlučila plasirati uređaje poput pametnih interfon sistema na koje se odgovara preko mobilnog uređaja, audio razglase za javne prostore (aerodromi, hoteli, supermarketi, parkovi, škole) kojima se može upravljati preko mobilnog uređaja sa udaljenje lokacije, te IP sisteme za kontrolu pristupa sa karticama koji se veoma lako konfiguriraju sa strane krajnjeg korisnika ili instalacijske firme.

Međutim, bitno je naglasiti da ova kompanija nosi poseban značaj za IBU studente: ”Mi smo kompanija koja je donijelu opremu i jedan dio osigurala kroz razne projekte dok druge infrastrukturne resurse koristimo od Univerziteta. Kao profesor na elektrotehnici, moram naglasiti da nam je jako značajno da ovu opremu počinjemo koristiti u svakodnevnoj nastavi i vježbama kako bismo studentima olakšali praktičan rad i približili teoriju”, s ponosom ističe prof. dr. Kevrić.

Ono po čemu je IBU prepoznatljiv je da kao poduzetnički univerzitet trenutnim i budućim studentima nudi mogućnosti obavljanja prakse, a samim tim i prvog zaposlenja. Primjer je upravo Freund d.o.o. kompanija, kaže prof. dr. Kevrić i dodaje: „Trenutno su u firmi stalno zaposlena ili su u procesu stručnog usavršavanja tri studenta sa Odsjeka za elektrotehniku i dva sa Odsjeka za informacione tehnologije. Do ovog momenta je više od 5 studenata odradilo svoju praksu u našoj firmi i nastavili studije, ili su se zaposlili u domaćim i stranima kompanijama koje se bave Embedded sistemima. Praksa u našoj firmi je za studente bila bitan momenat i znatno je obogatila njihovo znanje i vještine. Studenti su se upoznali sa opremom i postali familijarni sa istom, stekli odlično iskustvo i kao takvi već su spremni ili da ostanu u našoj kompaniji ili da se pripreme za dalje tržište rada.”

Nakon nepune tri godine rada, uposlenici Freund d.o.o. kompanije mogu biti zadovoljni i sretni što sve ide po planu i prvobitno postavljenim ciljevima. Za kraj prof. Kevrić kaže: ”Naša vizija je jasna. U narednom periodu planiramo otvoriti nova tržišta i proizvode plasirati u Ameriku, Novi Zeland, Australiju, te uposliti nove studente i radnike”.

Jedno je sigurno, i IBU će nastaviti odlučno koračati u poduzetničkom smjeru, jer ova priča je još jedan pokazatelja da idemo ispravnim putem i doprinosimo razvoju bh ekonomije.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});