fbpx

FOTO: Obilježen Međunarodni dana žena i djevojaka u nauci i tehnologiji

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Na Internacionalnom Burch univerzitetu danas je obilježen „Međunarodni dana žena i djevojaka u nauci i tehnologiji“. Kroz panele “Žene i djevojke u tehnologiji” i “Žene i djevojke u nauci”, žene iz BiH koje su izgradile karijere i koje grade karijeru, te na poseban način doprinose razvoju nauke i tehnologije u BiH, prenijele su svoje iskustvo srednjoškolkama i studenticama, te ih motivirale da biraju karijere u nauci i tehnologiji.

Sudionice panela “Žene i djevojke u tehnologiji” su bile Nađa Telalagić ispred kompanije Microsoft BH, Zerina Mandžo ispred incijativne IT Girls, Latifa Imamović iz kompanije Klika, Jasna Nuhić magistrica Multidisciplinarnog istraživanja u eksperimentalnim naukama, Elma Kapur-Bašić iz kompanije MIBO Komunikacije. Moderatorica panela bila je doc. dr. Zerina Mašetić, šefica Odsjeka za informacione tehnologije na Burch univerzitetu.

Sudionice panela “Žene i djevojke u nauci” bile su prof. dr. Meliha Salek, doc. dr. Lejla Gurbeta Pokvić iz ispred laboratorije Verlab, profesorica i poduzetnica Ilda Kovačević, prof. dr. Jasna Hivziefendić sa Burch univerziteta, Monika Šafhauzer genetičarka. Moderatorica panela bila je prof. dr. Emina Zejnilović, šefica Odsjeka za arhitekturu na Burch univerzitetu.

Sudionice su diskutirale o problemina, ali i inicirale određena rješenja za unaprijeđenje nauka i tehnologija u BiH. Prenijele su različita iskustva, dobra i loša, ali podcrtale da upravo svako iskustvo nas definira i unaprijeđuje.

Jedno od predloženih rješenja je stvarati prilike djevojčicama, srednjoškolkama, studenticama da čuju i iskuse kroz određene edukacije, radionice zanimanja bliska nauci i tehnologijama.

Također, jedan od detektiranih problema je odgoj djece kada ih usmjeravamo na općeprihvaćena zanimanja, djeleći ih na „muška i „ženska“.

Promjene počinju u porodici na način da roditelji podržavaju svoju djecu i pruže im priliku da vide i iskuse različite aktivnosti kako bi bili svjesni šta sve mogu da budu kada odrastu.

“Znanje je ključ i pokretač uspjeha bez obzira u kakvoj sredini radili i kojim poslom se bavili”, bila je poruka koju je prof. dr. Jasna Hivziefendić, prorektorice za nastavu na Internacionalnom Burch univerzitetu poslala prisutnim srednjoškolkama, dok je zajednička poruka koju su poslale panelistice bila “Superiornost je u znanju”.

Obrazovanje u oblasti nauka i tehnologija prvi je korak nakon donošenja odluke o budućoj profesiji i upravo zbog toga je Internacionalni Burch univerzitet inicijator obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci i tehnologiji, u suradnji s partnerima, s istim ciljem – da potaknemo djevojke da uđu u svijet nauke i tehnologije.

Partneri događaja suIT Girls- incijativa koju podržavaju tri UN agencije (UNDP, UNICEF i UN Women), koja ima za cilj uključivanje što više djevojčica, djevojaka i žena u oblast informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kako bi razvileinteresovanje za ovajsektoripovećalemogućnosti u odabirubudućihkarijeraiobrazovnihpravaca.

„Činjenica da Burch univerzitet dijeli nasu misiju nas raduje i sretne smo zbog prilike da na jednoj visokoškolskoj ustanovi propitujemo, kritiziramo i dijelimo svoja iskustva, težeći istom cilju – jačanju djevojčica i žena na njihovom putu karijernog razvoja i ekonomske nezavisnosti, istakla je Zerina Mandžo, koordinatorica IT Girls incijative.

IEEE (ogranak za BiH) najveća je svjetska organizacija koja okuplja inžinjere/ke širom svijeta, a koja je posvećena unapređenju tehnologije za dobrobit čovječanstva. U okviru organizacije djeluje i podorganizacija IEEE – Žene u inženjerstvu, koja je posvećena promociji inžinjerki i naučnica koje imaju za cilj da podstaknu djevojke širom svijeta da postanu inžinjerke i naučnice.

Također, partner događaja je i Bit Alijansa, udruženje koje okuplja najveće IT kompanije u BiH, a koje ima za cilj svakog dana razviti više mogućnosti na tržištu IT industrije, baveći se rješavanjem brojnih prepreka na tom putu kao što su nedostatak visoko kvalificiranih zaposlenika i slabo razvijena infrastruktura IT industrije, praćena nedostatkom incijativa za razvoj.

S ciljem postizanja potpunog i jednakog pristupa i učešća žena i djevojaka u nauci i tehnologiji, te postizanja rodne ravnopravnosti, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 2015. godine rezoluciju kojom je 11. veljače proglašen Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci i tehnologiji.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI