FOTO: Veliki uspjeh bh mladih informatičara u Bukureštu

Autor: Dnevno.ba

BUKUREŠT - Proteklog tjedna na INFOMATRIX svjetskom finalu, koje se održalo u Rumunjskoj (Bukurešt), naša zemlja predstavljana je sa 6 projekata u dvije kategorije (kategorija kratkometražnog filma i Hardware Control kategorija).

U kategoriji kratkometražnog filma, naša država je dominirala s medaljama pa je tako film pod nazivom „KOMPANIJA“ kojeg su pripremile učenice Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo Aida Mujčin i Almina Bajić, osvojio zlatnu medalju. Učenici Richmond Park International School Tuzla osvojili su srebro i broncu s filmovima „MUČNINA“ kojeg su predstavile Dženita Mujkanović i Enisa Kalfić te „Evaluation“ čiji tvorci su bili Ahmed Piralić i Mustafa Hasanović.

Učenici Richmond Park College Sarajevo predstavljali su zemlju sa 2 tima u kategoriji Hardware Control. „Luminous“ tim kojeg čine Hamza Makić i Nedim Karavdić, osvojili su brončanu medalju baš kao i Muhamed Sinanović i Edvin Džidić sa svojim inovativnim projektom “HELT”.

Posebnu draž sudionicima ove škole predstavlja to što su na prethodna 2 natjecanja (BOSEPO 2019 u Sarajevu i IFEST u Tunisu), upravo oni dijelili zlato i srebno i time bili jedni drugima najveća konkukrencija te su na ovom natjecanju ponovili sličan scenarij.

 

U ovoj kategoriji natjecale su se i učenice Richmond Park College Bihać Amna Delić-Ibukić i Nedžma Jaganjac, koje su sa svojim projektom „The Game Of Doors“, osvojile srebro.

Ovo je ujedno jedan od najboljih plasmana Bosne i Hercegovine na dosadašnjem INFOMATRIX svjetskom finalu gdje su boje naše zastave ponosno bile u prvim redovima ispred 35 drugih zemalja.

INFOMATRIX je međunarodno natjecanje studenata iz informacijskih oblasti i tehnika koje za cilj imaju okupiti najbolje studente iz oblasti informacijskih tehnologija. Natjecanje nije samo o promoviranju profesionalnih vještina već služi i za promociju interkulturalnog dijaloga i suradnje kroz angažman studenata i nastavnika iz različitih zemalja. U završnom kolu ovogodišnjeg natjecanja sudjelovalo je 785 natjecatelja iz 36 zemalja.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI