fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

GOOGLE POPUSTIO, ALI FACEBOOK PRIJETI Nema više dijeljenja novinskih članaka i informativnih emisija

Autor: dnevno.ba

Društvene mreže u svijetu imaju sve veće značenje.

Ne žele više dijeliti novinske članke i to su jasno dali na znanje.

Iako je Google popustio, Facebook prijeti, a njegovi čelnici ističu kako će smanjiti dijeljenje novinskih članaka i informativnih emisija u Australiji.

To je njihov odgovor na plan zakona po kojem bi te društvene platforme trebale plaćati medijima za preuzimanje njihovih sadržaja.

“Pred neugodnim izborom smo, ili ćemo se pokušati prilagoditi zakonu koji zanemaruje stvarne odnose mreže i izdavača ili ćemo prestati dopuštati informativne sadržaje na našoj mreži u Australiji”, ističe se iz kalifornijske tvrtke.

Dodali su kako “teška srca izabiru drugu opciju.”

Naime, australska vlada uvodi tzv. “obvezujući kodeks ponašanja” koji određuje odnose između tradicionalnih medija koji su u financijskim poteškoćama i internetskih divova. Pritom Google i Facebook imaju većinu globalnih prihoda od digitalnog oglašavanja.

Kako ističu s Facebooka, njihovi australski korisnici neće više moći vidjeti, ali ni dijeliti linkove iz lokalnih ili međunarodnih medija. Istodobno, australski mediji neće moći objavljivati svoje sadržaje na Facebooku.

To je htio učiniti i Google, ali je ipak sklopio sporazum s medijskom grupom Ruperta Murdocha News Corp, koja uključuje Wall Street Journal, New York Post, The Times, The Sun, The Australian i druge.

Iz te medijske grupacije pristali su isplatiti “velike svote” za sadržaje novinskih naslova koji će se pojaviti na platformi pokrenutoj prošle godine, News Showcase.

Direktor Facebooka za Australiju i Novi Zeland William Easton je u priopćenju naveo da će se sigurno puno ljudi pitati zašto reagiraju drugačije od Googlea.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});