fbpx
Foto: Pixabay

Google predstavio karte za automobile visoke definicije

Autor: dnevno.ba

Google je predstavio novu verziju svojih karata visoke definicije koje su napravljene isključivo za automobile i implementirane su u Android Automotive operativni sustav.

Kako je naglasio Jørgen Behrens iz Googlea, nove karte donose informacije koje će biti ključne za sljedeću generaciju asistenta u vožnji, odnosno potpuno autonomnih sustava koji će jednom u potpunosti moći preuzeti kontrolu nad automobilima.

Nove HD mape tako donose još više detalja kakvi do sada nisu bili dostupni poput točnog prikaza cestovnih traka, svih prometnih znakova, ali i prepreka na cestama.

Treba naglasiti kako će nove i detaljne mape biti dostupne u automobilima koji koriste Google Automotive Services. Riječ je o usluzi za koju nije potrebno povezati telefon s automobilom, već su Googleove aplikacije i trgovina aplikacijama, odnosno usluge poput njihova asistenta i mapa integrirane u samo vozilo.

Na The Vergeu kažu kako Googleov Automotive Service treba razlikovati od Android Automotivea, operativnog sustava kojeg pokreće Android.

Nove HD mape zato na početku neće biti dostupne na velikom broju vozila, već samo na dva modela – Volvo EX90, električnom automobilu koji će se u prodaji pojaviti ove godine te prvom Polestarovom SUV-u, modelu Polestar 3.

Oba ova vozila dijele istu platformu (SPA2), Googleov operativni sustav za automobile te imaju podršku za Volvov Pilot Assist, koji može preuzeti kontrolu nad vozilom u određenim situacijama poput vožnje na autocesti.

Još jedna zanimljivost koja će biti dostupna vlasnicima spomenutih automobila jest mogućnost udaljenog upravljanja nekim opcijama putem Googleovih pametnih uređaja i glasovnog asistenta.

Na primjer, bit će dovoljno upitati Googleov asistent da provjeri stanje baterije ili, dok se spremaju za odlazak na posao, iz topline svog doma moći će asistentu reći da zagrije automobil tako da, kada otključaju svoj Volvo, odnosno Polestar, dočekat će ih zagrijano vozilo.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI