fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Hakeri presreli transfer novca iz RS-a u Njemačku

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Nepoznati hakeri presreli su transakciju novca iz Republike Srpske u Njemačku koja je bila namijenjena za kupovinu automobila.

Prevara je prijavljena Policijskoj upravi Banjaluka prošlog tjedna.

Prema informacijama do kojih je došao „EuroBlic“ Banjalučanin Zoran Đ. prijavio je policiji prijevaru u iznosu od preko 5.000 maraka koja je izvršena preko jednog servisa za međunarodni transfer novca.

Izvor iz istrage otkriva da je prema navodima iz prijave, supruga Zorana Đ. preko servisa za međunarodni transfer novca uplatila iznos od oko 2.600 eura za kupovinu automobila u Njemačkoj.

“Nakon uplate oštećena je kao dokaz o uplati sredstava, poslala i fotografiju uplatnice, ali je netko presreo ovu uplatu i novac je umjesto na naznačenom računu u Njemačkoj završio na za sada nepoznatoj adresi i kod nepoznate osobe” – objasnio je izvor „EuroBlica“ iz istrage.

Prema neslužbenim informacijama hakeri su presreli transfer novca iz Srpske u Njemačku, a policija utvrđuje sve okolnosti iz prijave o prevari.

Čitav slučaj prijavljen je Policijskoj upravi Banjaluka prošlog tjedna.

“Prijevaru je prijavio Zoran Đ. obzirom da novac koji je uplaćen u Banjaluci nije stigao na njegovo ime i na račun u Njemačkoj” – objasnio je izvor iz istrage.

“U posljednje vrijeme primjetan je značajan porast broja žrtava cyber-kriminalaca u BiH. To se naročito odnosi na takozvane tehnike napada izvršenih ubacivanjem trećih lica u komunikaciju između dva poslovna partnera, odnosno stručnim riječnikom MIM (Man in the middle attack)” – otkrio je ranije izvor „EuroBlica“ iz sigurnosnih agencija.

U proteklom periodu firme iz Republike Srpske i BiH u više navrata su bile na meti međunarodne kriminalne grupe hakera koji su presretali financijske uplate prema inozemstvu.

Poznat je slučaj iz lipnja prošle godine kada je haker iz Jordana u samo jednom napadu prilikom uplate novca firmi u Gradišci „skinuo“ blizu 100.000 maraka.

Uplata koja je bila namijenjena poslovnom partneru u Rumunjskoj tako je zahvaljujući hakerskom upadu u financijsku transakciju preusmjerena na račun u Velikoj Britaniji.

U drugom slučaju novac je s računa firme iz RS trebao biti isplaćen poslovnom partneru u Grčkoj, ali je haker upao u poslovnu komunikaciju mailom, izmjenio broj računa, pa je novac na kraju završio u Nigeriji.

“Razlog zbog kojeg se hakeri odlučuju za Nigeriju jesu tamošnji zakoni. Naime, da bi se ukradeni novac vratio žrtva mora otići u ovu afričku zemlju i zatražiti istragu. Prošle godine ovo je pokušao jedan državljanin EU, ali se nikada nije vratio kući” – objasnio je izvor “EuroBlica”.

Zahvaljujući velikoj međunarodnoj istrazi koju je nakon otkrivanja cyber pljački pokrenulo Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet MUP RS haker odgovaran za štetu od ukupno pola milijuna KM lociran je i uhićen u Jordanu.

Iz MUP-a RS su tada naveli da je istraživanje navedenih krivičnih dijela izrazito teško s obzirom da se radi o međunarodnom kriminalu, za čije rešavanje je neophodna intenzivna suradnja sa stranim policijskim agencijama, što sa druge strane zna biti povezano s velikim pravnim i proceduralnim problemima.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});