fbpx

Hercegovački proizvođači smilja preuzeli donirane CityOS Gro uređaje

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Primjena suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivrednom sektoru, poglavito u uzgoju smilja, bio je jedan od osnovnih ciljeva projekta AgroTECH koji je INTERA Tehnološki Park implementirao u posljednjih nešto više od 18 mjeseci uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta, priopćio je INTERA Tehnološki Park.

U okviru ovog projekta, u suradnji sa stručnjacima iz CityOS fondacije, razvijen je CityOS Gro uređaj koji omogućuje jednostavno automatsko praćenje staklenika u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta, na pametnim telefonima i računalima, putem web aplikacije, prenosi Večernji list.

U ljetnim mjesecima prošle godine javnim pozivom je izabrano deset različitih uzgajivača smilja iz različitih dijelova Hercegovine poput Čapljine, Ljubuškog, Gruda, Stoca, Ljubinja, Blagaja i drugih kojima su u nastavku projekta donirani spomenuti uređaji. Svi su oni u listopadu imali priliku sudjelovati na radionici na kojoj ih je Faris Seferagić, suosnivač startup poduzeća META5, upoznao sa svim mogućnostima uređaja predstavljajući najbolji način za korištenje prilikom uzgoja smilja.

Dodatno prilagođeni i razvijeni uređaji uručeni su izabranim uzgajivačima smilja u subotu, 16.2.2019. godine u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka. INTERA TP će svim uzgajivačima u sljedećem periodu biti na raspolaganju u slučaju eventualnih poteškoća s korištenjem, a angažirani stručnjaci će nastaviti raditi na razvoju unaprijeđene verzije uređaja koja će uzgajivačima biti donirana nakon godinu dana.

Projekt AgroTECH se implementirao u okviru USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, financiranog podrškom američkog i švedskog naroda.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI