fbpx

Horizon: Facebook razvija čitav virtualni svijet za korisnike

Autor: dnevno.ba

Facebook je predstavio VR aplikaciju Horizon koja se razvija za sve ljubitelje virtuelne stvarnosti. Naime, korisnici ove društvene mreže će imati priliku dobiti pravi VR svijet u kojem će se družiti, istraživati i igrati igrice korištenjem vlastitih animiranih avatar koji će ih predstavljati.

Mashable piše da Facebook trenutno radi na razvoju i usavršavanju svih mogućnosti virtuelnog svijeta Horizon koji će biti razvijen za korisnike samostojećih Oculus Quest VR naočala.

Menadžer u Facebook odjelu za virtuelnu stvarnost, Ari Grant kazao je da su alati ove društvene mreže dizajnirani tako da omoguće svojim korisnicima da grade svjetove, igraju igrice i razmjenjuju iskustva sa svima koji dolaze i nastanjuju virtuelni prostor u Horizonu.

“Ta iskustva koja generiraju korisnici su ograničena njihovom maštom i dostupnim alatima. Kako bi sadržaj bio raznovrsan, Facebook se obavezao da će programiranje Horizona i osvježavanje ovog virtuelnog svijeta novim događajima, biti barem dva puta sednično. Ti sadržaji mogu varirati od ukletih kuća do brojnih avantura u koje možete ‘pobjeći’ iz sobe u kojima je okupljeno vaše virtuelno društvo”, pojasnio je Grant

Meaghan Fitzgerald, voditeljica marketinga u Facebook Reality Labs Experiences, istakla je da Horizon podsjeća na Facebook grupe samim time što se korisnicima omogućava da se povezuju sličnim ideologijama.

“Ljudima se daje mogućnost da osnuju zajednicu i upravo je na tome naglasak u ovom projektu”, kazala je Fitzgerald.

Trenutno ova društvena platforma omogućava svojim tvorcima da dodaju osam ljudi u svoje virtuelne svjetove, ali pod uslovom da su aktivni korisnici Facebooka.

Iz kompanije Facebook su naveli da za korištenje Horizona važe ista pravila privatnosti. Dakle, ako kreirate ili dijelite sadržaj na Horizon, istog trenutka dajete Facebooku dozvolu da ga “čuva”, kopira i dijeli s drugima.

“Shvatate da ćete možda biti izloženi sadržaju iz različitih izvora kada koristite Horizon kao i to da sadržaj može biti netačan, uvredljiv i nepristojan ili na bilo koji način neprikladan. Tačnije, postoji mogućnost da ćete i vi naići na zablude i u Horizonu. Iako je virtuelni svijet, on zapravo dosta podsjeća na ovaj stvarni u kojem živimo”, naveli su iz Facebooku.

VR aplikacija će biti mješavina društvenih mjesta na kojima se korisnici mogu družiti i razgovarati, te drugih područja na kojima mogu igrati igrice jedni protiv drugih.

Facebook je rekao da će svako ko koristi Horizon moći pozivati ljudske “vodiče” kako bi im pomogli da se kreću i bolje upoznaju virtuelno okruženje.

Facebook je objavio da ti vodiči neće biti “moderatori” koji će vršiti policijski posao. Dodali su da će uključivati alate koji ljudima omogućavaju da upravljaju u komuniciranju s drugim korisnicima.

Imat će i mogućnosti koje ljudima omogućuju oblikovanje i izgradnju vlastitog dijela okoline. Oni će također moći osmisliti vlastite avatare.

Horizon izgleda kao život u crtanom filmu, dizajnom se nije išlo na realno nego na animaciju.

U Facebooku Horizon ne samo da možete istražiti virtuelni svijet kako raste i mijenja se, nego možete otkriti i svakakve nove stvari koje vas zanimaju i inspirišu. Možete podstaći granice stvarnosti tako što letite na mjesec ili stvarate remek-djelo, povežete se s prijateljem širom planete ili plivate u okeanu ne gubeći dah.

Horizon će navodno zamijeniti postojeće Facebookove VR prostore za druženje Facebook Spaces i Oculus Rooms.

Testiranje bi trebalo početi naredne godine, a Horizon će biti dostupan manjem broju korisnika Facebooka.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI