fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Pixabay

Internet bankarstvo: Ovo su tri načina kako zaštititi svoj račun na mobitelu

Autor: Dnevno.ba

U svijetu interneta kriminalci su iza svakog ugla. Najčešće pokušavaju ukrasti vaše podatke i prevariti vas. Od phishing e-pošte, lažnih web-stranica do zlonamjernih aplikacija, postoji mnogo načina na koji to čine.

Ako netko dođe do dovoljno vaših osobnih podataka, može ukrasti vaš identitet i skupo vas koštati. Ni vaši internetski bankovni računi nisu tako sigurni kao što biste očekivali ako ne poduzmete odgovarajuće mjere opreza, piše Komando.

Ovo su tri stvari koje morate učiniti što prije kako biste zaštitili svoje bankovne račune.

Koristite snažnu lozinku
Studije pokazuju da gotovo 65 posto velikih tvrtki ima preko 500 zaposlenika koji koriste stare lozinke. Mnogi od ovih zaposlenika nikada nisu promijenili svoje lozinke otkako su se pridružili svojim organizacijama. Ovo su neki od načina da vaša lozinka ostane jaka:

Koristite fraze s razmacima. Mnogo ih je teže napasti matematički.
Uključite slova, brojke i simbole.
Promijenite lozinku svakih 3 do 6 mjeseci.
Pokušajte izbjeći ponovnu upotrebu lozinki
Možete upotrijebiti stranice za generiranje svoje lozinke ako niste sigurni odakle početi.

Omogućite dvostruku autentifikaciju
Dvostruka autentifikacija (2FA) osigurava da samo vi pristupate svojim računima. Tada je potreban sekundarni oblik potvrde za dokazivanje vašeg identiteta umjesto samo unosa korisničkog imena i lozinke za prijavu na račun.

Drugi oblik provjere može biti nešto što samo vi znate, primjerice odgovor na neko pitanje ili potvrda putem drugog uređaja, ali i otisak prsta, glasovni uzorak ili skeniranje lica. Budući da većina hakera ne može pristupiti vašem telefonu, vaš bi račun trebao biti siguran.

Nikada se nemojte prijavljivati u svoju banku koristeći javni Wi-Fi

Da, to čak uključuje i vaš lokalni kafić. Zlonamjerni softver, lažne žarišne točke, nezaštićene mreže i zlobni prolaznici mogli bi se probiti i ugroziti vaše podatke i račune.

Javne Wi-Fi mreže štite vašu privatnost malo ili nikako. Hakeri to znaju i koriste besplatne Wi-Fi mreže za pronalaženje žrtava. Ako se povežete na javni Wi-Fi bez poduzimanja mjera opreza, lopovi mogu ukrasti podatke za prijavu na bilo koji račun na koji se prijavite dok ste na mreži, uključujući vaše bankovne račune.

Zato je ključno izbjegavati besplatni javni Wi-Fi. Ali ako se morate povezati, nemojte to činiti bez virtualne privatne mreže (VPN). VPN vam omogućuje pregledavanje interneta dok šifrira vaše osjetljive podatke. On pomaže sakriti vaše mrežne podatke i IP adresu.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});