fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JAKO ZANIMLJIVA PRIČA: Što se krije iza dizajna Bluetooth simbola?

Autor: dnevno.ba

Svatko od nas posjeduje pametni telefon, laptop te većinu ostalih modernih uređaja pa smo se tako i susretali sa simbolom Bluetooth.

Ranije je Bluetooth pomagao da se prenose slike i pjesme s jednog mobitela na drugi, ali vremena su se promijenila i sada sve može drukčije poslati putem određenih servisa gdje je puno ubrzanije nego ranije.

Također Bluetooth tehnologija pomaže i omogućava bežično povezivanje uređaja na malim udaljenostima, ali povijest nastanka ove tehnologije je rijetko poznata.

Ime Bluetootha, kao i njegov simbol inspirisani su vikinzima. Doduše, tačnije bi bilo reći jednim vikingom, danskim kraljem Haraldom “Bluetooth” (plavozubim) Gormssonom.

Ideju da se njegov nadimak “Plavozubi” iskoristi za naziv ove bežićne tehnologije potekla je od inžinjera Jima Kardacha iz kompanije Intel.

Kardach je smatrao da je to podobno jer je Gormsson ujedinio različita danska plemena u jedno kraljevstvo, dok je Bluetooth, s druge strane, ujedinio različite komunikacione protokole u jednu tehnologiju.

Tako je ovaj inžinjer svoju ideju predstavio švedskom kolegi Svenu Mattissonu koji je ovu tehnologiju razvijao za kompaniju Ericsson.

On je bio oduševljen njegovim prijedlogom i nova tehnologija bežićnog povezivanja je dobila svoje prepoznatljivo ime.

Kada je riječ o upečatljivom simbolu Bluetootha, on u suštini predstavlja spoj dvije vikinške rune (slova u runskoj azbuci), koje predstavljaju slova H i B u današnjem alfabetu, a to su inicijali danskog kralja Haralda “Bluetooth” Gormssona, piše Design Taxi.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});