JUSKO: Mladima dati prostor za stvaranje i razvoj u vlastitoj zemlji

Autor: Fena

SARAJEVO - Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Ismir Jusko nazočio je otvaranju Trećeg regionalnog foruma inovacija, tehnologije i poduzetništva Unlimited 2018 - kooperacije NR Kine i zemalja središnje i istočne Europe (China-CEEC) koji se ove godine održava od 5. do 7. studenoga na pet lokacija u Sarajevu.

Istaknuo je da vidi dugoročnu korist Konferencije u priključivanju BiH i Balkana svjetskim tehnološkim trendovima, pomaku u razvoju znanstvenih i tehnoloških parkova, kao i povećanju zaposlenosti mladih u regiji.  – Raduje me što se Konferencijom poseban naglasak stavlja na inovativnost mlađe populacije, školaraca, kao i dosta kreativnih i produktivnih ljudi. Sama ideja je nastala na sveprisutnom problemu u regiji – odlasku mladih u europske zemlje uslijed velikog stupnja njihove nezaposlenosti. Potrebno je mladima dati prostor za stvaranje i razvoj u vlastitoj zemlji, a ne samo da budu pasivni korisnici tehnologije i promatrači svjetskog napretka – rekao je Jusko.

Zamjenik ministra znanosti i tehnologije NR Kine Zhang Jianguo kazao je da je u kontekstu brzog razvoja nove industrijske revolucije kineska strana spremna, zajedno sa zemljama središnje i istočne Europe, koristiti prednosti i raditi na zajedničkom stvaranju i unapređenju inovacija.

– Podržavam svoja poduzeća da ostvaruju suradnju u oblasti inovacija u skladu s tržišnim pravilima i komercijalnim principima. Nadam se da će Konferencija unijeti novu dinamiku u suradnji 16+1 i u odnosima Kine i Europe – poručio je Jianguo. Ministar Jusko i Tian Hua, potpredsjednik Udruženja poduzeća zemalja središnje i istočne Europe i nordijskih zemalja potpisali su Zajedničku izjavu o suradnji u oblasti inovacija i tehnologije između Kine i zemalja središnje i istočne Europe.

Nakon potpisivanja održan je sastanak ministara Republike Srbije, NR Kine, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Poljske, Bugarske, Slovenije i Republike Latvije, priopćeno je iz Ministarstva prometa i veza BiH

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI