fbpx

Južna Koreja uspješno lansirala raketu, ali lažni satelit nije ostao u orbiti

Autor: Hina

Prva južnokorejska svemirska raketa domaće proizvodnje nije uspjela u orbitu postaviti svoj korisni pokusni teret nakon prvog lansiranja, rekao je predsjednik Mun Đa In.

Lansiranje i provedba triju faza rakete Korean Setelajt Launč Vehajl II bili su uspješni, kao i odvajanje korisnog tereta, rekao je predsjednik Mun, ali “postavljanje pokusnog satelita u orbitu ostaje zadaća koju valja završiti”.

Južna Koreja izvela je danas probno lansiranje prve svemirske rakete domaće proizvodnje, što je velik korak za ambiciozne svemirske planove te zemlje.

Trofazna raketa KSLV-II, ukrašena državnom zastavom, nosila je lažni satelit, a lansirana je iz svemirskog centra Naro u 17 sati po lokalnom vremenu.

Raketa Nuri, ili “svijet”, dizajnirana je za postavljanje 1.5 tona korisnog tereta u orbitu 600 do 800 kilometara iznad Zemlje, u sklopu širih svemirskih nastojanja kao što su lansiranje nadzornih satelita, navigacija, komunikacije pa čak i mjesečeve sonde.

Lansiranje raketa odavno je osjetljivo pitanje na Korejskom poluotoku, na kojemu se Sjeverna Koreja suočava sa sankcijama zbog svojih balističkih projektila s nuklearnim naoružanjem.

Južna Koreja u budućnosti planira lansirati niz vojnih satelita, a dužnosnici poriču da će se Nuri upotrebljavati kao oružje.

Posljednju sličnu raketu u toj zemlji, lansiranu 2013. nakon više odgoda i nekoliko neuspješnih testiranja, zajedno su razvile Južna Koreja i Rusija.

Vlastita raketa omogućit će Južnoj Koreji fleksibilnost u određivanju vrsta korisnog tereta i rasporeda lansiranja, a korist će imati i južnokorejske tvrtke, rekli su dužnosnici Rojtersu.

 

 

 

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI