fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako djecu naučiti sigurno se koristiti internetom?

Autor: HTV

ZAGREB - Filtri i roditeljska zaštita mogu biti od pomoći, no još je važnije biti uz djecu i razgovarati s njima dok pretražuju sadržaje ili igraju igre - kako bi naučili sigurno se koristiti internetom. O ovoj temi razgovarali smo s Tomislavom Ramljakom, voditeljem Centra za nestalu i zlostavljanju djecu i Kristinom Kulić-Kuzman, psihologinjom u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu.

Voditelj Centra rekao je da je teško kontrolirati djecu pogotovo kada su na mobilnim uređajima jer ih koriste u svakom trenu. Dodao je da trebamo razmisliti o alternativama – izgrađen odnos s roditeljima kako bi djeca imala povjerenja u njih kada naiđu na neki neprimjeren sadržaj ili problem.

Psihologinja Kulić-Kuzman također je istaknula da je važno uspostaviti kvalitetan odnos s djetetom kako bi se kontinuirano moglo raditi na tome da ona znaju kako se sigurno i pravilno koristiti internetom. “Ne možemo svakog trenutka znati sve nove stvari koje izlaze, sve aplikacije niti mogućnosti koje moderne tehnologije pružaju. Možemo graditi odnos povjerenja, prihvaćanja, razumijevanja unutar kojeg ćemo zajedno sa djecom naučiti kako reagirati na određene sadržaje.”

Ramljak je istaknuo da je tehnologija postala svojevrsna dadilja djeci. “Svaki bi se roditelj trebao zapitati koliko je korisno da dijete provede nekoliko sati za računalom, telefonom ili tabletom i kakvu sliku dijete ima o sebi te kako će to utjecati za njegov daljnji razvoj. Odrasli trebaju razmisliti da smo uzor djeci i na taj se način ponašati jer djeca nas kopiraju”.

Na pitanje kako nadzirati dijete, psihologinja je rekla da je važno da se roditelji drže sporazuma koji postignu s njime. “Ukoliko se dogovori jasno vrijeme i pravila prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja, važno je da se roditelji toga pridržavaju. Nije dovoljno samo znati koje stranice su dobre, a koje nisu, nego je bitno s djecom razgovarati zašto određene stranice nisu primjerene za njih.”

Autor: HTV
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});