fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako su tzv. novinari RTV Zenica izvijestili o pohvalama Gradu Zenica na konferenciji EBRD Green Cities u Londonu!

Autor: Muhamed Pivić (blogger) / Dnevno.ba

ZENICA - Takozvani novinari nekadašnje respektabilne televizijske kuće odani politici koja se u biti svodi na prijetnje, ucjene ili reketarenje su ovaj sastanak iskoristili kako bi gradonačelnika Zenice prikazali izuzetno uspješnim, koji navodno zbog ranije preuzetih obaveza i sjednice Gradskog vijeća nije bio u prilici sudjelovati u radu londonske konferencije.

Iako javnost špekulira o razlozima Kasumovićevog odgađanja ovi tzv.novinari tvrde da je bio spriječen zbog sjednice Gradskog vijeća što je na neki način moguće, ako uzmemo u obzir da sjednice sve više liče na cirkus tako da se ne bi mogle održati bez glavnog cirkusanta. Međutim, njegovo ime nije spomenuto a to jasno pokazuje izvješće s konferencije na službenoj web.stranici EBRD-a.

U svom tzv.članku tzv.novinari spominju “prezaduženost Grada”!?

Spominju i sadnju drveća?! Zamislite, i pored slike gole sječe ispred Doma zdravlja Zenica.

Navodno, na inovativan pristup prezentirano je financiranje spomenutih projekata, uzimajući u obzir da se i pored ograničenja u mogućnosti podizanja dodatnih kredita zbog prekomjerne zaduženosti Grada iz prethodnog perioda, u Zenici maksimalno radi na smanjenju CO2 ali i stvaranjem tzv. carbon sinka sadnjom novih sadnica drveća.

 

U tom kontekstu trebalo bi javnost informirati da je na konferenciji rečeno kako je Zenica dobila status “Zelenog grada” ZAHVALJUĆI EBRD-U A NE GRADONAČELNIKU!

Odnosno, zahvaljujući kreditu EBRD-a a NE gradonačelniku.

Također, nikakve LED sijalice i osvjetljenja na pederskim mostovima nisu spomenute na konferenciji već informacija kako Banka ulaže u poboljšanje energetske učinkovitosti u glavnoj gradskoj bolnici.

Originalni tekst na engleskom jeziku objavljen je na službenoj stranici EBRD-a a njegov sadržaj glasi:

Novo zajedničko poduzeće “Toplana Zenica” koje su osnovali ArcelorMittal Zenica, Grad Zenica, KPA Unicon (Finska) i Finnfund (Finska) za provedbu projekta Kvaliteta zraka u bosanskom gradu Zenici trebala bi se značajno poboljšati ZAHVALJUJUĆI ulaganju EBRD-a u novu lokalnu toplanu i elektranu koja se više neće oslanjati na jako zagađujući ugljen.

Nova tvornica kombinirane toplinske i električne energije (CHP), Toplana Zenica, isporučit će energiju Zenici, četvrtom po veličini gradu u Bosni i Hercegovini s više od 160.000 stanovnika, kao i svom najvećem poslodavcu, čeličani ArcelorMittal.

Projekt će provoditi zajedničko poduzeće ArcelorMittal Zenica, Grad Zenica, KPA Unicon (Finska) i Finnfund (Finska) i rezultirati velikim ekološkim poboljšanjima kao i troškovno učinkovitijom proizvodnjom energije.

Financira se kreditnim paketom od 46 milijuna eura, koji uključuje kredit od 28 milijuna eura za vlastiti račun EBRD-a i zajam do 18 milijuna eura od Banca Intesa Sanpaolo SpA. Dio EBRD-a uključuje 23 milijuna eura od Banke i € 5 milijuna koncesijskih sredstava iz Fonda za međunarodnu suradnju i razvoj (TaiwanICDF).

Termoelektrana CHP u Zenici je jedini vanjski pružatelj usluga grijanja u zimskim mjesecima. Ona se oslanja na ugljen za gotovo polovicu ulaznog goriva. To je glavni izvor zagađenja SO2 u gradu, otežano vremenskim uvjetima grada i zemljopisnim položajem u prirodnom bazenu.

Osim toga, zastarjela oprema pati od čestih poremećaja. Postojeći kotlovi na ugljen sada će biti zamijenjeni modernim plinskim kotlovima u skladu s EU-om, a stari puhač na parni pogon bit će zamijenjen modernim električnim puhalom visoke učinkovitosti. To će rezultirati isplativim i učinkovitim korištenjem resursa budući da će novi parni kotlovi raditi isključivo na plinovima koji se dobivaju iz postrojenja za proizvodnju čelika, dok će ugljen biti potpuno ukinut.

Zsuzsanna Hargitai, ravnateljica EBRD-a za zapadni Balkan, izjavila je: “Zadovoljstvo nam je danas potpisati ovo ulaganje koje objedinjuje našu snagu kao financijsku instituciju s našim ciljem promicanja zelene ekonomije. To je također izvrstan primjer kako poboljšanja ekonomskih i ekoloških učinaka mogu i moraju ići ruku pod ruku.

TajvanICDF najavio je da je kao donator sa zadovoljstvom podržao projekt i čestitao gradu Zenici i ArcelorMittal Zenica na tome što su postali čišći i energetski učinkovitiji.

Zenica je već iskoristila potporu EBRD-a u nekoliko projekata. Banka ulaže u poboljšanje energetske učinkovitosti u glavnoj gradskoj bolnici. Zenica se također pridružila EBRD-ovim Zelenim gradovima, programu izgradnje bolje i održivije budućnosti za gradove i njihove stanovnike.

EBRD je glavni investitor u Bosni i Hercegovini. Od početka poslovanja u zemlji Banka je uložila 2,3 milijarde eura u više od 155 projekata. Godišnji sastanak EBRD-a 2019. održat će se u Sarajevu 8. i 9. svibnja.

Autor: Muhamed Pivić (blogger) / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});