fbpx

KAPSULA za vožnju kopnom, zrakom i vodom

Autor: Bug.hr

Dizajner Pierpaolo Lazzarini osmislio je jedinstveno rješenje za danas vrlo popularnu mikromobilnost, no umjesto da se bavi malenim električnim dronovima, automobilima, romobilima ili brodovima, ovaj je Talijan u jedan koncept ugradio karakteristike vodenog, kopnenog i zračnog prometala. Njegovo rješenje naziva se Stratosfera, a nalikuje kuglastoj kapsuli. Ona je promjera 1,65 metara i, barem u mašti dizajnera, izrađena je većinom od ugljikovih vlakana.

Unutar Stratosfere trebalo bi se smjestiti dvoje putnika, koji će potom moći putovati zrakom, kopnom ili vodenim putovima – sve ovisno o dodatnoj opremi koja se na Stratosferu postavi. Montiraju li se na nju četiri rotora, ova kugla postaje putnički električni dron s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL). Brzina leta trebala bi biti do 250 km/h, a iz Lazzarini Design Studija nisu objavili detalje o dosegu ili plafonu leta.

U drugoj konfiguraciji ispod Stratosfere postavlja se podvodno krilo te dvije električne turbine snage po 150 KS, koje omogućavaju glisiranje po vodi i osjećaj da kapsula lebdi nad vodenom površinom. U ovom slučaju težište je nisko i ispod površine, pa je plovidba u teoriji stabilna pri brzinama do 30 čvorova. Kada se zaustavi, kapsula Stratosfere pluta na vodi i omogućava ukrcaj i iskrcaj putnika.

Treća, najjednostavnija kombinacija, uključuje postavljanje Stratosfere na četiri kotača za kretanje po gradu. U svim opcijama unutar kabine mora se nalaziti “pilot”, osoba koja bi upravljala ovom letjelicom, plovilom ili cestovnim vozilom, uz pomoć hi-tech komandi.

Lazzarini poručuje kako sredinom sljedeće godine planira svoju ideju predstaviti javnosti kao open source projekt, kojega će budući investitori, kupci i ostali suradnici moći dodatno razvijati i nadograđivati prema potrebi.

Autor: Bug.hr

ZADNJE VIJESTI