fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kina zabranila sve transakcije kriptovalutama

Autor: Bug.hr

Kineska središnja banka objavila je u petak kako se u toj zemlji sve transakcije kriptovalutama smatraju ilegalnim financijskim aktivnostima, što je snažno prodrmalo svjetsko tržište

Deset kineskih regulatornih agencija, uključujući i središnju banku, ovoga su petka izrekle sveobuhvatnu zabranu kriptovaluta u toj zemlji. Prema njima, sve transakcije kriptovalutama u Kini se od sada smatraju ilegalnim financijskim aktivnostima. To uključuje rudarenje, koje je zabranjeno već ranije, ali i plaćanje, kupoprodaju i praktički sve aktivnosti vezane uz digitalne valute.

Zašto pada bitcoin?

Ova je objava dovela do pada vrijednosti vodeće svjetske kriptovalute, bitcoina, za oko 6% u samo sat vremena. Tijekom dana cijena bitcoina je s gotovo 45 pala na nešto iznad 41 tisuću dolara, da bi se kasnije djelomično oporavila. Sličnu su krivulju doživjele i sve vodeće kriptovalute u svijetu.

Kina je inače jedno od većih svjetskih tržišta za kriptovalute, ili je to barem bila do sada. Njezini stanovnici često su se okretali bitcoinu uslijed nepovjerenja prema domaćem financijskom sustavu i službenoj valuti. Isto tako Kina je donedavno bila mjesto gdje su se nalazila velika postrojenja za rudarenje, ali i ona su ovoga ljeta zabranom izgnana iz te zemlje.

Zabrane kriptovaluta u Kini na snazi su, u raznim oblicima, još od 2019. godine, kada je prvi puta zabranjeno trgovanje kriptovalutama. No, Kinezi su nastavili njima gotovo neometano trgovati putem inozemnih mjenjačnica. Ove godine nastavilo se sa stezanjem obruča oko kripta, pa je, uz zabranu financijskim institucijama da trguju kriptoimovinom, na snagu stupila i naredba bankama da ne smiju privatnim osobama omogućiti kupnju kriptovaluta. Istodobno je postrožena i zabrana rudarenja.

Sveobuhvatna zabrana

Sada, prema najnovijim odlukama, Kinezi više ne smiju trgovati kriptovalutama, a one se smatraju ilegalnima, i sredstvom koje se ne smije na tržištu koristiti kao novac. Jednako tako Kinezima je zabranjeno i poslovanje s inozemnim mjenjačnicama, no regulativa ne zabranjuje izričito posjedovanje kriptovaluta.

Kao razloge za svoje oštre odluke u ovom području kineske vlasti navode da se bitcoin i druge kriptovalute koriste za špekulativna ulaganja, razne kriminalne aktivnosti poput kockanja, pranja novca, prevare, piramidalne sheme, i slično. Ističe se i zabrinutost regulatora za građane, jer su kriptovalute inherentno nesigurna investicija koja im može značajno ugroziti financijsku sigurnost i imovinu. Jedan od razloga zabrane sigurno je i činjenica da kineske monetarne vlasti planiraju uvesti tzv. digitalni juan, vlastitu kriptovalutu koja bi bila komplementarna postojećoj službenoj valuti. On je trenutačno u testnoj fazi.

Autor: Bug.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});