fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kinezi i dalje će imati većinski dio u TikToku: Trump protiv te ideje

Autor: dnevno.ba

Kineski ByteDance, matična kompanija aplikacije TikTok, i dalje će ostati većinski vlasnik popularne video aplikacije, a što je dogovoreno kroz partnerstvo s Oracleom, prikazuju novi izvještaji.

Podsjetimo da je ove sedmice ByteDance potvrdio kako neće Microsoftu prodati operacije TikToka na području Sjedinjenih Američkih Država, već ulazi u partnerstvo s Oracleom.

Ukoliko američka vlada potvrdi ovaj dogovor, ByteDance će postati globalna kompanija sa sjedištem u Americi, dok će Oracle čuvati podatke američkih TikTok korisnika.

U ovoj priči pojavljuje se i Walmart koji će možda biti manjinski investitor, ali konačna odluka još nije donesena, javlja CNN.

U skladu s dogovorom između ByteDancea i Oraclea, američka vlada bi trebala odabrati članove odbora TikToka, a među kojima bi jedan član odbora trebao biti stručnjak za sigurnost i provjeru podataka. Ta osoba bi također predsjedavala sigurnosnim odborom čiji bi članovi bili američki državljani koje bi Vlada SAD-a pojedinačno odobrila.

Ovakvi uvjeti sporazuma vjerovatno se neće svidjeti američkom lideru Donaldu Trumpu koji se oštro zalagao za zabranu TikToka u SAD-u ili prodaju aplikacije Microsoftu. Na brifingu u Bijeloj kući on je već jučer nagovijestio da se protivi izgledima da ByteDance zadrži većinski udio TikToka.

“Konceptualno, mogu vam reći da mi se to ne sviđa. Ukoliko bude tako, neću biti zadovoljan”, rekao je Trump.

Ipak, dogovor između dvije kompanije morat će odobriti američki predsjednik, a navodno bi već danas trebao imati informativni razgovor s predstavnicima obje kompanije.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});