fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
SIPA/CROPIX

Kinezi lansirali raketu s troje astronauta na šestomjesečnu misiju zbog izgradnje svemirske stanice

Autor: dnevno.ba

Kina je u nedjelju lansirala raketu s troje astronauta na šestomjesečnu misiju kako bi nadgledali ključno razdoblje izgradnje njezine svemirske stanice, čiji bi konačni moduli trebali biti lansirani u narednim mjesecima.

Svemirska postaja, kada bude dovršena do kraja godine, predstavljat će značajnu prekretnicu u kineskom svemirskom programu starom tri desetljeća. Također će označiti početak stalnog kineskog boravka u svemiru.

Završetak konstrukcije stanice, koja je velika kao petina Međunarodne svemirske postaje (ISS), izvor je ponosa među običnim kineskim građanima i obilježava 10 godina vladavine predsjednika Xi Jinpinga na čelu Komunističke partije i države.

Raketa Long March-2F – koja je korištena i 2003. za lansiranje prvog kineskog svemirskog leta s posadom u misiji Shenzhou-5 – poletjela je iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine sa svemirskom letjelicom Shenzhou-14 i njezino troje astronauta. Lansiranje je izravno prenošeno u programu državne televizije.

Izgradnja stanice započela je u travnju prošle godine lansiranjem prvog i najvećeg od tri modula – Tianhe – u kojemu se nalaze stambene prostorije za astronaute. Laboratorijski moduli Wentian i Mengtian bit će lansirani u srpnju, odnosno listopadu.

Zapovjednik misije Shenzhou-14 Chen Dong (43) i članovi posade Liu Yang (43) i Cai Xuzhe (46) živjet će i raditi na svemirskoj stanici oko 180 dana prije nego što se vrate na Zemlju u prosincu s dolaskom posade Shenzhou-15.

Bivši pilot zračnih snaga Chen, Liu, koja je postala prva kineska astronautkinja u svemiru prije deset godina, te Cai – kojemu je to prva svemirska misija – nadgledat će spajanje modula Wentiana i Mengtiana s osnovnim modulom. Također će instalirati opremu unutar i izvan svemirske stanice te provesti niz znanstvenih istraživanja.

Kada bude dovršena, svemirska stanica imat će oblik slova T.

Wentian će biti opremljen za potporu istraživanja znanosti o životu, dok će se Mengtian usredotočiti na eksperimente s mikrogravitacijom. Wentian će također imati zračnu komoru za putovanja izvan vozila, kao i kratkoročne stambene prostore za astronaute tijekom rotacije posade.

Svemirska stanica je projektirana za životni vijek od najmanje jednog desetljeća. Na njoj dulje vrijeme može boraviti samo troje astronauta, u usporedbi sa sedam na ISS-u. Stanica s tri modula mogla bi se u budućnosti proširiti u četveromodulnu konfiguraciju u obliku križa.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});