fbpx
Ilustracija

METU očekuje važna pravna odluka: I Facebook i Instagram mogli bi se ugasiti u Europi

Autor: Dnevno.ba

METU očekuje važna pravna odluka koja bi mogla rezultirati i gašenjem Facebooka u Europi.

Irska šefica za privatnost Helen Dixon, koja vodi tamošnje Povjerenstvo za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da će to tijelo “vrlo vjerojatno konačno presuditi posljednjem legalnom alatu Facebooka za slanje osobnih podataka u SAD” prije nego što Europska unija i Sjedinjene Države uspiju dogovoriti novi sporazum o prijenosu podataka.

Nacrt odluke o suspenziji važnog Metinog alata

DPC je u srpnju objavio svoj nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Europi i trebao bi biti dovršen do sredine svibnja.

Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki div Meta, koji je vlasnik Facebooka, ostati bez alata koji mu omogućavaju da legalno prebacuje osobne podatke poput obiteljskih fotografija i geolokacijskih podataka u SAD, koji su potrebni za funkcioniranje Facebooka.

Meta najavila da bi to moglo značiti gašenje Facebooka i Instragama
Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla značiti kraj njezinig usluga u Europi, uključujući Instagram. “Ako Europska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europske unije u Sjedinjene Države, vjerojatno u Europi nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram.

Irska odluka također bi stvorila probleme drugim tvrtkama koje prenose podatke u SAD.

Odluka do 14. travnja

Mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka EU – Europski odbor za zaštitu podataka treba do 14. travnja odlučiti hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste tvrtke, uključujući Metu za prijenos osobnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.

Glavni europski regulator za Metu i druge velike tehnološke tvrtke sa sjedištem u Irskoj tada će imati još mjesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Europska komisija namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om prije srpnja, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s SAD-om zbog strahova od nadzora podataka, piše Politico.

Šefica irskog tijela za privatnost: Nećemo odustati

Šefica ključnog irskog tijela za privatnost Helen Dixon rekla je da ne planiraju odustati od provedbe zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR-a. “Nastavit ćemo s provedbom mjera koje smo zacrtali”, rekla je u intervjuu. Kazala je i da je neizvjesno može li u ovim okolnostima Meta dobiti odgodu odluke ako Irska nametne takvu odluku.

Glasnogovornik Mete je rekao: “Ovaj slučaj se odnosi na povijesni sukob EU i SAD-a, koji je u procesu rješavanja putem novog okvira za privatnost podataka između EU i Amerike. Pozdravljamo napredak koji je postignut u osiguravanju kontinuiranog prijenosa podataka preko granica i čekamo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju.”

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI