fbpx
Foto: Twitter

Microsoft mora platiti milijunsku kaznu: Prodavali softver Rusima na Krimu

Autor: Dnevno.ba/Hina

Američko ministarstvo financija izvijestilo je danas da je zbog kršenja sankcija Microsoftu izreklo kaznu od 3.3 milijuna dolara.

Microsoft će platiti kaznu za više od 1300 povreda sankcija koje je SAD uveo Kubi, Iranu, Siriji i Rusiji. Povrede uključuju izvoz usluga i softvera, priopćilo je američko ministarstvo financija.

Prodavali softver Rusima na Krimu
Sankcije su prekršili u razdoblju od 2012. do 2019., u većini slučajeva prodajom usluga i softvera ruskim pravnim i fizičkim osobama na Krimu, navelo je ministarstvo.

Sankcije su prekršene, između ostalog, zato što nisu prikupljene sve ili nisu prikupljene točne informacije o identitetu krajnjih kupaca Microsoftovih proizvoda, navelo je ministarstvo financija upozorivši na slabosti u Microsoftovom postupku provjere. Rusija je 2014. anektirala ukrajinski Krim.

“Dobrovoljno smo prijavili propuste”
Američko ministarstvo financija napominje da se Microsoft nije isticao u kršenju sankcija i da je priznao da ih je kršio. Microsoft je naglasio i da je surađivao u istrazi i dodao da je zadovoljan nagodbom.

“Microsoft vrlo ozbiljno shvaća kontrolu izvoza i poštovanje sankcija i zato smo, nakon što smo saznali za propuste i prekršaje nekoliko zaposlenika u postupcima provjere, dobrovoljno to prijavili nadležnim tijelima”, rekao je glasnogovornik softverskog diva.

Autor: Dnevno.ba/Hina

ZADNJE VIJESTI