Mladi fizičari iz BiH s Europske olimpijade donijeli tri medalje

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Mladi fizičari iz Bosne i Hercgovine po treći put su sudjelovali na Europskoj olimpijadi iz fizike koja je održana u Latviji od 31. svibnja do 4. lipnja. I ovoga puta kući se vraćaju s medaljama. Olimpijada je otvorenog tipa tako da i neeuropske države mogu sudjelovati, te je na ovogodišnjoj olimpijadi bio rekordan broj neuropskih država, rekli su za Patriju u Društvu fizičara u FBiH koje organizira učešće učenika iz BiH na međunarodnim natjecanjima iz fizike.

Na međunarodnim natjecanjima iz fizike učenici se natječu u izradi teorijskih i eksperimentalnih zadataka. Predstavnici BiH na 3. Europskoj olimpijadi bili su Fahrudin Delić (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo, IV razred), Muhamed Sokolović (Richmond Park College, Sarajevo, IV razred), Nola Šegalo (Richmond Park College, Sarajevo, IV razred), Dragan Marković (Gimnazija „Filip Višnjić”, Bijeljina, IV razred) i Alen Mrdović (Druga gimnazija, Sarajevo, IV razred), dok su voditeljima BH tima bili Senad Isaković i Dženan Devedžić.

Učenici Fahrudin Delić, Muhamed Sokolović i Nola Šegalo osvojili su brončane medalje. Ovo je prvi put da su učenici iz Bosne i Hercegovine na jednom međunarodnom natjecanju iz fizike osvojili tri medalje. Do sada su predstavnici Bosne i Hercegovine na europskim olimpijadama iz fizike osvojili jednu srebrenu, četiri brončane medalje, te tri pohvale. Nakon održanog državnog natjecanja iz fizike na kojem su izabrani predstavnici Bosne i Hercegovine, uslijedile su trotjedne pripreme na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

“Pripreme su obuhvaćale teorijska predavanja, te praktični rad s eksperimentalnom opremom. Većina naših učenika tijekom redovne nastave iz fizike u svojim školama nemaju mogućnost da rade eksperimente, pa ovaj nedostatak pokušavamo nadoknaditi tijekom višetjednih priprema pred odlazak na natjecanje”, kaže Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara u FBiH.

On kaže da je posebno naglasio da su uspjesi bh. učenika na međunarodnim natjecanjima iz fizike u posljednjih nekoliko godina dobrim dijelom plod konstantnog rada s učenicima, naročito na ljetnim i zimskim kampovima iz fizike koje Društvo fizičara u FBiH organizira, te da će i ovog ljeta u kolovozu biti organiziran kamp fizike na kojem će se budući potencijalni olimpijci pripremati između ostalog i za međunarodna natjecanja.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu učenike očekuje novi krug priprema za predstojeću 50. Međunarodnu olimpijadu iz fizike koja će se održati početkom srpnja u Izraelu.

“Očekujemo da će naši učenici na 50. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike pokazati još jednom visok nivo znanja, te i sa Međunarodne olimpijade iz fizike donijeti medalje”, dadao je Fetić.

Učešće mladih fizičara na 3. Europskoj olimpijadi iz fizike financijski je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Pedagoški zavod Republike Srpske.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI