fbpx
Klix.ba

Mladi tuzlanski inovatori izradili vrećicu koja pomaže prilikom hipotermičkog šoka

Autor: dnevno.ba

Inovativna radionica Makerspace u Tuzli izrodila je još jednu inovaciju, tačnije proizvod koji može spašavati živote ljudi u hipotermičkom šoku.

Prototip uratka pod nazivom HeatLine već je u praksi pokazao svoja pozitivna svojstva, a među korisnicima se našao i jedan od migranata.

HeatLine je zapravo vrećica koja u sebi sadrži hemijske elemente, a uz dodavanje malih količina tekućine postiže se zagrijavanje koje pomaže osobama u hipotermičkom šoku. Početak povratka osobe u normalno zdravstveno stanje nastupa svega nekoliko minuta od aktivacije vrećice.

Mladi Tuzlaci Ajdin Nukić, Rijad Ćudić i Kenan Imamović potpisali su se kao inovatori HeatLinea, a ideju za kreiranje ovog proizvoda dobili su početkom migrantske krize u Bosni i Hercegovini, gledajući kako veliki broj izbjeglica boravi na otvorenom na izuzetno niskim temperaturama zraka.

“Ova vrećica u sebi sadrži još jednu manju, ispunjenu hemijskim elementima, a u dodiru sa 10 mililitara vode ili pljuvačkom, u ekstremnim uslovima, proizvodi ekzotermnu, odnosno toplotnu reakciju koja traje od 30 do 45 minuta. Vrećica je najefikasnija prilikom stavljanja na femoralnu arteriju koja se nalazi na unutrašnjoj strani noge. Tada dolazi do najbržeg grijanja ruku, nogu i ostalih dijelova tijela, povraćajući ih iz poluhipotermičkog u funkcionalno stanje”, kaže Ajdin Nukić za Klix.ba.

Ovu vrećicu jedinstvenom čini upravo spoj hemijskih elemenata, a njen prototip je u funkcionalnom stanju. U to se uvjerio i jedan od migranata u Tuzli kojem su ovi inovativni mladići poklonili vrećicu.

“Dužina trajanja egzotermne reakcije je dovoljna, međutim, ukoliko osoba osjeti potrebu za još jednom reakcijom manju vrećicu vadi iz veće te ubacuje novu dodajući istu količinu tekućine. Vanjska vrećica je za višekratnu upotrebu, dok je unutrašnja biorazgradiva”, pojašnjava Nukić.

Ambiciozni Tuzlaci su na izradu protutipa utrošili okvirno četiri mjeseca, a sada im se nameće proces licenciranja i patentiranja proizvoda koji bi omogućio pokretanje serijske proizvodnje. Značaj njihovog izuma dosad država nije prepoznala, sistemska podrška je izostala, a sljedeće korake koji im predstoje olakšao bi investitor.

“Sada nam je to u fokusu jer samostalno ne možemo obezbijediti novac za licenciranje i patentiranje. Već smo ostvarili kontakte s određenim nevladinim organizacijama koje su zainteresirane za kupovinu našeg proizvoda te dalju distribuciju prema migrantima kojima bi ga donirali”, dodaje ovaj mladi Tuzlak.

Do ostvarivanja konkretnog kontakta sa potencijalnim ulagačem od velike pomoći tuzlanskim inovatorima bi bila takmičenja koja su ove godine uglavnom otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Prilikom rada na projektu, ovi inovatori su došli i do podataka koji kazuju da je hipotermički šok kao pojava izuzetno zastupljen širom svijeta, a za posljedicu donosi smrt osobe. HeatLine je namijenjen za sve osobe koje su izložene niskim temperaturama zraka, dovodeći svoj život u opasnost, poput migranata, planinara, skijaša, ribara…

Njihov projekt HeatLine osvojio je prvo mjesto na takmičenju “Start Me Up High school”, a vrećica za liječenje hipotermije bila je među projektima 20 ekipa, odnosno 65 srednjoškolaca s područja cijele BiH.

Inače, prototip proizvoda je nastao u kreativnoj radionici Makerspace u Tuzli koja okuplja mlade i inovativno nastrojene Tuzlake, a koji su dosad izradili nekoliko proizvoda.

Među njima je SOS narukvica, vreća za spavanje koja puni mobilne telefone te upravljač utičnicama, prekidačima i sijalicama posredstvom mobilnog telefona.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI