fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Što nam donosi novo Xiaomijevo MIUI 11 sučelje

Autor: Balkangadgets.com

Činjenicu da Xiaomi već neko vrijeme radi na novoj verziji svojeg sučelja znamo direktno od Xiaomija, ali to što će nova verzija zapravo donijeti nismo znali do sada. Xiaomijev čelnik za proizvode, Liu Ming, je na kineskoj društvenoj mreži Weibo održao AMA sesiju (ask me anything) gdje su mu korisnici postavljali pitanja o MIUI 11 sučelju, a Liu im je odgovarao.

Iz cijelog razgovora i nekoliko diplomatskih odgovora, 5 ključnih stvari se moglo izvući te će MIUI 11 najvjerojatnije već u Beta verziji donijeti sljedeće mogućnosti:

Novi dizajn i animacije

Ako već duže vrijeme koristite Xiaomijeve telefone uz standardni MIUI, onda ste svjesni činjenice da unatoč sitnim promjenama u određenim dijelovima sučelja, MIUI u svojoj desetoj inačici i dalje podsjeća na MIUI 6. MIUI 11 će pokušati uvesti drastičnije promjene dizajna sučelja. Kako se MIUI 10 fokusirao na geste te izgled sučelja na telefonima s bezeless dizajnom, tako će MIUI 11 donijeti značajne promjene u cjelokupnom dizajnu sučelja uključujući elemente poput statusne trake, zaključanog zaslona, ikona, ugrađenih aplikacija…

Uz to, Xiaomi će pokušati promijeniti animacije u sučelju tako da budu prirodnije i glađe te da svaki dio sučelja bude „logično“ animiran iz prethodnoga (nešto što iOS radi fantastično).

Ekstremni način uštede baterije

Iako MIUI već ima poprilično agresivan način uštede baterije (tako što isključuje aplikacije u pozadini što nekada može rezultirati zakašnjelim obavijestima), Xiaomi je spreman ići korak dalje. Kao i konkurencija, Xiaomi će svoj novi način uštede nazvati „Ultra power saving mode“ u kojemu će telefon isključiti sve pozadinske procese i veze te dozvoliti samo pozive i SMS poruke uz to što će cijelo sučelje postati crno-bijelo što će telefonima s AMOLED zaslonima dodatno štedjeti bateriju.

Optimizacija statusne trake

Korisnici nešto novijih Xiaomi telefona koji i dalje muku muče s ikonama obavijesti (iako je u najnovijih modela Xiaomi to ispravio u beta verziji) zbog notchova na zaslonima. MIUI 11 cilja donijeti značajna poboljšanja i u ovom segmentu i to tako da i korisnici telefona sa širim notchovima ne ostanu zaboravljeni. MIUI 11 će tako premjestiti sve važne ikone na jednu stranu i vjerojatno ih nekako grupirati na specifičan način da dozvoli korisnicima uvid u obavijesti koje čekaju njihovu interakciju. Ovome se itekako raduje naš Josip koji koristi Mi 8.

Automatsko upravljanje screenshotovima

Ako ste u posljednjih nekoliko godina htjeli svojim prijateljima poslati screenshot nekog chata, aplikacije ili najnoviji „dank meme“, onda ste sigurno nesvjesno s vremenom punili memoriju svojeg telefona slikama koje su vam vjerojatno trebale samo u jednom trenutku. Xiaomi je prepoznao korisničke navike korištenja MIUI sustava pa će MIUI 11 donijeti mogućnost automatskog brisanja screenshotova nakon dijeljenja, ili nakon nekog vremena. Također, MIUI 11 će donijeti više kontrola na samoj obavijesti screenshota što svakako pozdravljamo.

Tamni način rada

Kako smo pisali o tome da cjelokupni Android ekosustav polako počinje prigrljavati tamni način rada za noćne ptice i nešto uštede baterije na AMOLED zaslonima, Xiaomi će također pratiti ovaj trend. MIUI 10 već u svojoj beta verziji na određenim modelima (Redmi Note 5 Pro je ovu funkcionalnost dobio među prvima) ima opciju uključivanja tamnog načina rada koja bez ikakvih tema promijeni sučelje i ugrađene aplikacije. Sučelje na takav način postane crno, a slova bijela za lakše čitanje u mraku. Ova opcija će svoju premijeru u potpunosti (i nadamo se s opcijama automatizacije) doživjeti u MIUI 11 verziji.

Svakako se radujemo novom MIUI 11 koji će uz sve navedeno vjerojatno kriti još asova u rukavu. Iako se Xiaomi zbog velikog broja modela malo počeo gubiti u pogledu stabilnosti svojih nadogradnji, nadamo se da će finalizacija Project Treblea kojeg podržavaju svi noviji Xiaomi telefoni, Xiaomiju olakšati stvaranje dugoročnih i stabilnih nadogradnji sučelja za svoje telefone.

Autor: Balkangadgets.com
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});