fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Mozilla predstavila svoj servis za slanje datoteka do 2.5 GB!

Autor: PcChip.hr

Mozilla je javnosti predstavila svoj novi file-sharing servis koji se zove “Firefox Send”. Već duže vrijeme je bio u fazi testiranja, a sada ga napokon možete početi koristiti. On vam omogućuje da uplodate datoteku i uz pomoć linka ju pošaljete drugoj osobi (direktno, preko IM aplikacije, emaila …), te da na datoteku stavite vremensko ograničenje koliko dugo se može skinuti ili koliko puta se može skinuti prije nego postane nedostupna.

Ovaj servis je odličan, te smo ga i sami isprobali. Veličina datoteke je ograničena na 2.5 GB što je i više nego dovoljno. U fazi testiranja, krajem 2017. godine, limit je bio 1 GB. No, da biste mogli slati ovako velike datoteke, morat ćete se registrirati (kreirati Firefox korisnički račun). To je naravno besplatno. Ako koristite Firefox, onda ga vjerojatno već imate i nećete ništa posebno morati napraviti.

Ono što je nama zanimljivo je mogućnost da stavite da se datoteka može skinuti X puta. Nakon toga se briše sa servera. To može biti jednom, dvaput, triput … 100 puta. Možete staviti i da je datoteka dostupna 7, 10, 20 … dana. Uz to, možete staviti i lozinku na datoteku da joj nitko bez lozinke ne može pristupiti i lozinku drugim putem proslijediti onome kome šaljete datoteku. Nakon što prođete ovaj kratki i bezbolni proces, datoteka će se uploadati i dobiti ćete link s kojeg će osoba ili osobe moći skinuti datoteku.

Na tržištu je mnogo file-sharing servisa pa će se Mozilla morati natjecati s mnogima, no oni brendiraju Send kao “zamjenu za email”. Mnogi email klijenti imaju malo ograničenje na datoteke, ili možete koristiti Google Drive ili Dropbox za uploadanje i slanje datoteka. Ovo je mnogo brže i lakše. Ponekad i mnogo sigurnije.

U blog postu u kojem je Mozilla predstavila ovaj servis jako se ističe sigurnost i privatnost podataka. Sve je kriptirano end-to-end i to im je glavni cilj. Datoteci ne smije i ne može pristupiti nitko iz Mozille, niti vanjskih firmi. Evo što su rekli na tu temu:

“The service uses an algorithm known as AES-GCM-128 to encrypt and authenticate data on the sender’s computer before uploading it to Mozilla servers. And it also uses the Web crypto programming interface, which is one of the better-tested ways Internet applications can perform cryptographic operations without having access to decryption keys. Still, Send shouldn’t be trusted with the most sensitive types of data, such as files that might land a dissident or whistleblower in prison.”

Nadalje, jako se ističe i riječ “prolaznost”. To je ono što Firefox Send nudi za razliku od drugih servisa kao što su Dropbox, iCloud, OneDrive ili Google Drive. Njihov koncept je jednostavan. Kada datoteci istekne time-period ili je skinuta određeni broj puta ona se briše sa servera, zajedno sa svim “tragovima”. I više ju nije moguće nikako vratiti.

Da biste isprobali ovaj servis, samo odite na web stranicu send.firefox.com i to je to. Nadamo se da će se i vama svidjeti kao i nama.

https://www.youtube.com/watch?v=eRHpEn2eHJA

Autor: PcChip.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});