fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Musk objavio detalje o “svetom gralu” svemirskih letova

Autor: dnevno.ba

SpaceX već je uspio smanjiti troškove lansiranja u odnosu na konkurente, no konačni cilj je da cijena lansiranja bude oko jedan milijun dolara.

SpaceX je u kratko vrijeme ostvario nekoliko velikih povijesnih dostignuća – od slanja astronauta na ISS pa do prve potpuno civilne misije u svemir, no jasno je kako Elon Musk ne misli stati na tome. Poznato je kako on vjeruje da bi ljudi mogli postati interplanetarna vrsta koja bi jednog dana mogla kolonizirati Mars, a jedan od važnih koraka u ostvarenju takvih planova jest raketa za višekratnu uporabu sa što manjim troškovima lansiranja.

Takvu raketu Musk je na konferenciji Code održanoj u Los Angelesu nazvao “svetim gralom” te nije teško pretpostaviti koliko bi takva raketa mogla promijeniti svemirsku industriju i svemirska putovanja.

SpaceX je s Falconom već napravio veliki pomak jer korištenje te rakete smanjuje troškove lansiranja u odnosu na alternative za trećinu ili polovinu, dok bi se s novom raketom koju razvijaju (Starship), taj trošak mogao smanjiti na samo oko jedan posto. Mislimo da bi granični trošak lansiranja mogao biti ispod jednog milijuna dolara, uz mogućnost nošenja deset puta veće količine tereta u odnosu na Falcon 9, rekao je osnivač SpaceX-a, piše Dnevnik.hr.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});