NAJAVA: Konferencija Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Konferencija “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” bit će održana od 18. do 20. ožujka u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i izvršenjem kompanije GlobalGPS BH d.o.o, kao izvršnog organa Programa. Cilj je upoznavanje bh. društva s pojmom digitalizacije kao generatorom razvoja domaće privrede i stvaranjem boljeg okruženja za investicije i otvaranje prostora investicijama u nove visoko tehnološke projekte.

“Odlučili smo organizirati konferenciju u godini u kojoj obilježavamo 15 godina od usvajanja prve politike razvoja informacijskog društva BiH, te 25 godina od uspostave Interneta i otvaranja .ba domena. Ovo je idealna prilika za našu zemlju da konačno pristupi procesu digitalizacije, usvoji i primijeni najbolje praske i internacionalne standarde s ciljem ekonomskog razvoja u kontekstu približavanja članstvu Europske unije. Digitalizacija ima brojne prednosti za cjelokupno bh. društvo, a najveći potencijal ogleda se u privlačenju stranih investicija i otvaranju novih radnih mjesta,” poručio je Haris Hadžialić, generalni direktor GlobalGPS BH d.o.o.

U trodnevnom radu konferencije sudjelovat će domaći, regionalni i internacionalni eksperti, članovi akademske zajednice, predstavnici poslovne zajednice, predstavnici asocijacija koje okupljaju mala i srednja poduzeća, predstavnici internacionalnih institucija u BiH i diplomatskih predstavništava. Svi će dati svoj doprinos u razmjeni iskustava i stvaranju preduvjeta za realizaciju ideje o digitalizaciji društva u cjelini.

“Uvođenjem digitalizacije, BiH bi bila u mogućnosti da zaposli između 5.000 i 6.000 mladih ljudi čime bi se spriječio njihov odlazak iz zemlje, što je jedan od gorućih problema današnjice. Stoga je ključno da donosioci odluka i vlasti prepoznaju potrebu pokretanja procesa digitalizacije u BiH. Jedan od važnih čimbenika ovog procesa je privlačenje stranih investicija i povećanje digitalne konkurentnosti bh. izvoznika” istakao je Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Digitalizacijom društva uveli bismo tehnologije i alate u rad svih poduzeća i institucija, što bi našu zemlju značajno pomjerilo sa začelja ljestvica ove oblasti. Primjena informacijsko komunikacijskih tehnologija u svim segmentima društva može osigurati jačanje konkurentnosti, povećanje efikasnosti i produktivnosti, lakši pristup informacijama i bazi podataka te efikasnije pružanje javnih usluga čime se podstiče razvoj malih i srednjih poduzeća.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI