fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nakon blokade vijesti Vlada Australije i Facebook sjeli za pregovarački stol

Autor: dnevno.ba

Predstavnici Facebooka u želji da izraze nezadovoljstvo zakonodavstvom u Australiji, zabranili su australijskim korisnicima dijeljenje vijesti. Po tim zakonima Facebook i Google biće primorani da australijskim izdavačima i medijima plaćaju vijesti.

Australijski premijer Scott Morrison rekao je da su se država i Facebook vratili za pregovarački sto. Ranije je Facebook australijskim korisnicima zabranio gledanje i razmjenu vijesti na svojoj platformi. Jučer je Facebook blokirao australijske korisnike, uključujući stranice koje pružaju zdravstvene savjete o pandemiji, vremenskoj prognozi, pa čak i stranicu dječje bolnice.

Takav potez direktno je utjecao na promet australijskih vijesti, koji se smanjio za 13 posto.

“Vratili smo se za pregovarački sto”, rekao je Morrison medijim u Sydneyu.

U isto vrijeme, izvršni direktor Facebooka izvinio se zbog zatvaranja stranica dobrotvornih organizacija.

To je svojevrsna kompenzacija za lokalnu medijsku industriju zbog gubitka prihoda od oglašavanja na internetskim digitalnim platformama. Usvajanja zakona očekuje se iduće sedmice.

“Tržište internet oglašavanja vrijedno sedam milijardi dolara, upotpunosti je u rukama Googla i Facebooka. U tom smislu naporno radimo na stvaranju jednakih uslova. Ostatak svijeta nas pažljivo promatra”, rekao je predstavnik vlade Josh Frydenberg.

Britansko udruženje novinskih medija također je izjavilo da ponašanje Facebooka ukazuje da će možda biti potreban strožiji nadzor.

Također, kanadski ministar kulture Steven Guilbeault najoštrije je osudio Facebook-ovu zabranu australijskim korisnicima da dijele vijesti nazivajući je “krajnje neodgovornom” i rekavši da će slijediti australijske korake i uspostaviti partnerstvo koje zahtijeva da digitalne platforme plaćaju sadržaj vijesti.

Rješavanje spora prate zakonodavci u drugim zemljama, u nadi da zaštite interese svojih medijskih kompanija.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});