NASA lansirala satelit u potrazi za planetama

Autor: Dnevno.ba

NASA je lansirala satelit koji će tragati za planetima na kojima bi mogao postojati život. Satelit za istraživanje prolazećih egzoplaneta (TESS) lansiran je u 00.51h po srednjoeuropskom vremenu iz Cape Canaveral na Floridi i to na raketi "Space X falcon 9".

Misija je prvobitno bila planirana za ponedjeljak, 16.travnja, ali je pomjerena da bi stručnjaci dodatno testirali navigacijski sistem, prenijela je agencija DPA.

 

TESS je uspješno postavljen u orbitu, priopćeno je iz tvrtke SpaceX oko sat vremena poslije lansiranja. Satelit će pratiti oko 200.000 najsvjetlijih zvijezda u blizini našeg Sunca u potrazi za egzoplanetama. NASA je priopćila kako je aparat sposoban da uoči planete u trenutku kada one periodično blokiraju dio svjetlosti koje emitiraju zvijezde oko kojih kruže.

 

TESS će koristiti četiri kamere “za pretraživanje skoro čitavog neba u potrazi za nepoznatim svjetovima”. Znanstvenici iz ovog očekuju da će katalogizirati tisuće potencijalnih egzoplaneta, a oko 300 bi trebalo biti veličine Zemlje ili dvostruko veće od nje. NASA je objavila da će satelit tragati za egzoplanetama koje najviše obećavaju u smislu postojanja uvjeta za život.

 

Podaci će se skupiti u periodu od dvije godine, a TESS će za to vrijeme pretražiti čitavo nebo podijeljeno u 26 jednakih sektora. Snažne kamere pratiti će svaki sektor po najmanje 27 dana, fokusirajući se na najsvjetlije zvijezde.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI