fbpx

NOVE SANKCIJE NA INTERNETSKIM PLATFORMAMA! Google onemogućio da se na web stranicama ruskih državnih medija

Autor: dnevno.ba

Google je onemogućio da se na web stranicama ruskih državnih medija, među kojima je i Russia Today (RT), objavljuju reklame.
Zabrana se odnosi i na reklame na aplikacijama, YouTube kanalima i Gmail profilima ovih medija.

U Googleu su kao razlog za ovakvu odluku istaknuli “izvanredne okolnosti” te su ukazali da je na pojedinim YouTube kanalima već onemogućeno reklamiranje.

Ruskim državnim medijima su uskratili i tehnologiju za reklamiranje, a čime se ostvaruju veliki prihodi.

Facebook je ranije ovog tjedna Rusiji ograničio pristup ovoj društvenoj mreži. To podrazumijeva i zabranu reklamiranja državnih medija na Facebooku. Europska unija je 23. veljače kaznila i glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjanu označivši je kao glavnim ruskim propagandistom.

Glasnogovornik YouTubea Farshad Shadloo je istaknuo da kanali RT-a i još nekih medija više neće biti dostupni na ovom videoservisu u Ukrajini. Ovakva odluka je donesena po zahtjevu ukrajinske vlade. Ministar za digitalnu transformaciju i zamjenik premijera Ukrajine Mihailo Fedorov je jučer, 26. veljače, istaknuo da je od YouTubea tražio da blokira “propagandne ruske kanale, kao što su Russia 24, TASS, RIA Novosti”.

Google je više puta pozivan da oštrije kazni rusku vlast zbog širenja dezinformacija. Prema pojedinim procjenama, Rusija je od prosinca 2018. od reklama na 26 YouTube kanala zaradila između sedam i 32 milijuna dolara.

U YouTubeu, koji je u Googleovom vlasništvu, tvrde da po pitanju prihoda od reklama isto tretiraju kanale koje financira država, kao i one kod kojih to nije slučaj, prenosi agencija Reuters.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI