fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Pixabay

NOVI EKSPERIMENTI! Veća kvaliteta 1080p videa bit će rezervirana za pretplatnike na YouTube Premium?

Autor: dnevno.ba

YouTube ponovno eksperimentira s opcijama koje bi u budućnosti mogle biti dostupne njihovim pretplatnicima. Od ograničavanje rezolucije su, čini se, odustali, a sada je na redu bitrate.

Nekolicina pretplatnika na YouTube Premium ovih je dana primijetila jednu malenu, ali znakovitu promjenu u sučelju svojeg omiljenog video servisa.

U izborniku, u kojem se može odabrati kvaliteta reprodukcije video zapisa, pojavila se nova opcija – “1080p Premium”. Uz nju stoji i napomena “Enhanced bitrate”, što bi značilo da je pretplatnicima na YouTubeovu uslugu omogućeno gledanje FullHD (1080p) video sadržaja nešto više kvalitete zapisa.

Kvaliteta košta

Prve informacije o tome objavljene su na Redditu, a ubrzo su se i iz samog YouTubea oglasili i potvrdili da je riječ o eksperimentu, koji je trenutačno dostupan manjem krugu pretplatnika.

Ovaj test dolazi koji mjesec nakon što se doznalo da YouTube razmišlja o ograničavanju rezolucije, odnosno da bi 4K sadržaji mogli postati dostupni isključivo pretplatnicima. Nakon vrlo negativnih reakcija javnosti na taj potez, od njega su, čini se, odustali, ali su smislili novi način kako dati dodatnu vrijednost onima koji plaćaju pretplatu.

Prema službenoj izjavi, koju su za The Verge dali preko glasnogovornika, 1080p je verzija iste rezolucije ali s poboljšanim bitrateom, koji pruža više informacija po pikselu, što rezultira boljim iskustvom za gledatelje. Napomenuli su i da postojeća kvaliteta 1080p zapisa, dostupna svim korisnicima, neće biti promijenjena.

Jedan je korisnik Reddita potom analizirao razliku između obične i premium verzije 1080p videa, pa zaključio da standardni video troši oko 8 Mbps prometa, a premium 13 Mbps, za isti sadržaj (uz napomenu da YouTube koristi tehnologiju varijabilnog bitratea koja se aktivno prilagođava prikazanom sadržaju). Oni koji žele najbolju dostupnu kvalitetu videa, dakle, mogli bi u budućnosti to i dobiti – za 9,55 eura na mjesec, piše Bug.hr.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});