fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NOVITET: Lažne vijesti i prevare mogu se pretražiti pomoću jednostavnog Google trika

Autor: dnevno.ba

Konačno možete stati ukraj lažnim vijestima i uočiti svakoga ko se koristi tuđim fotografijama, a pri tome će vam pomoći jednostavan Google trik koji vam omogućava da locirate originalni izvor slike.

To se zove obrnuto pretraživanje slika. Ovaj trik nije koristan samo za lažne vijesti, on vam može pomoći i da otkrijete prevare na web lokacijama za sastanke ili nekretninama.

To će vam pomoći da uočite onoga ko se koristi tuđim fotografijama, a od vas traži novac za autorska prava pod isprikom da je fotografija njegova. Ovo iskustvo također će vas spriječiti da dajete lične podatke prevarantima koji se pretvaraju da iznajmljuju nekretninu u svom vlasništvu.

Postoji nekoliko opcija pomoću kojih možete izvršiti obrnuto pretraživanje slika. Prvo otvorite Google slike u svom pretraživaču Safari, Firefox ili Chrome.

Opcija 1: Kliknite sliku i držite. Zatim ga povucite u polje za pretraživanje Google slika u drugom prozoru.

Opcija 2: Snimite zaslon slike i povucite tu datoteku u polje za pretraživanje.

Opcija 3: Desni klik na sliku i odaberite “otvori sliku u drugom prozoru”. Kopirajte URL i zalijepite u polje za pretraživanje Google slika.

Opcija 4: Ako koristite Chrome, kliknite desnu tipku miša na sliku i odaberite “pretraži Google na slici”.

Ovaj isti trik nije tako jednostavan kada ga koristite na mobilnom uređaju. Ovo su najjednostavniji pristupi koje možete isprobati:

Opcija 1: U mobilnom pretraživaču Chrome možete zadržati sliku i odabrati “pretraži ovu sliku na Googleu”.

Opcija 2: Zadržite fotografiju i odaberite opciju koja vam omogućava kopiranje fotografije (naprimjer, “kopiraj” ili “URL za kopiranje”). To stavlja URL fotografije u vaš međuspremnik. Zatim zalijepite URL u traku za pretraživanje Google slika.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});