OSMANOVIĆ – CHACKHOUK: Snažni mediji osnov razvoja društva i izgradnje pomirenja

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i pomoćnik direktorice UNESCO-a Moez Chackhouk razgovarali su u Sarajevu o razvijanju medijske i informatičke pismenosti u Bosni i Hercegovini.

Moez Chackhouk informirao je ministra Osmanovića da UNESCO podržava aktivnosti koje doprinose napretku u sferi komunikacija i informacijskih tehnologija u svim državama regije, kako u medijima, tako i u drugim sferama društva. Naglasio je da UNESCO smatra da je ova oblast izuzetno značajna za izgradnju razumjevanja i pomirenja u regiji.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da je Bosna i Hercegovina uključena u projekt “Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Europi i Turskoj” koji je pokrenuo UNESCO zajedno s partnerima i uz financijsku podršku Europske unije.

“Projekat nastoji da ojača slobodu izražavanja, osigura slobodne, nezavisne i pluralističke medije, bolji pristup informacijama, osiguravajući da su novinari i mediji ključni pokretači demokratskog, održivog i mirnog razvoja u regiji“, rekao je ministar Osmanović i podsjetio da je podršku ovom projektu dala i Komisija za UNESCO BiH.

Naglasio je i da se provodi niz aktivnosti u oblasti obrazovanja. Kontinuirano se prati implementacija rezolucija, deklaracija i konvencija UNESCO-a iz oblasti obrazovanja, a kojima je BIH pristupila, te Okvira za djelovanje u obrazovanju do 2030.godine .

Pomoćnik generalne direktorice UNESCO-a za sektor komunikacije i informacije Moez Chackhouk tijekom boravka u Bosni i Hercegovini prisustvovaće konferenciji na temu “Mediji i terorizam” koju organizira OESC na Jahorini, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI