Problemi za Google Play Store: Huawei AppGalery odlična alternativa

Autor: dnevno.ba

Američki poslovni magazin Forbes smatra da je Huawei napravio, kako su naveli, potencijalno odličnu alternativu za Google Play Store. To se desilo nakon što je prekinuta saradnja između kineskog i američkog tehnološkog giganta.

Huawei je zamijenu za Google Play Store nazvao AppGallery. Već je dostupna na njihovim novim modelima kojima je onemogućen pristup Google Play Storeu. Huawei je uspio napraviti veliki korak naprijed sa svojim AppGalleryjem u trenutku kada je njegov sastavni dio postala i aplikacija za navigaciju, piše Forbes.

Riječ je o aplikaciji za navigaciju kompanije TomTom koja je dostupna za sve Huaweijeve mobitele. Prije toga, Huawei je također napravio iskorak kada je dio AppGalleryja postala aplikacija WeGo Maps.

Kako je naveo Frobes, aplikacija Here WeGo nudi mnoštvo benefita, kao što je offline korištenje, a to je moguće zbog toga što je dopušteno besplatno preuzimanje mape za svaku državu pojedinačno. Nedostatak je taj što tokom offline korištenja ne postoje informacije o saobraćaju. Međutim, ovu aplikaciju ne koristi mnogo ljudi.

U odnosu na Here WeGo, aplikacija TomToma, kao kompanije sa znatnim iskustvom u proizvodnji GPS uređaja, je bolja. Aplikacija korisniku nudi mnoštvo mogućnosti. Jedna od njih je da korisnik može konfigurisati mape.

Aplikacija TomToma nije besplatna – za godinu korištenja potrebno je platiti skoro 13 dolara, za pola godine devet, a za mjesec dana dva dolara.

Forbes je podsjetio da ovo nije prva saradnja TomToma i Huaweija i izgledno je da će se nastaviti. Huawei namjerava da u saradnji sa njima napravi novu aplikaciju za navigiranje. Američki poslovni magazin je procijenio da bi to moglo navesti mnoge da prestanu koristiti Google Maps.

Na Huaweijeve mobitele je moguće instalirati aplikaciju Google Maps zahvaljujući web browseru, ali nije moguće koristiti mnoge opcije aplikacije.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI