fbpx

Prodaje se komad Mjeseca

Autor: Hina

Svi koji ne mogu otići na Mjesec kako bi ondje napunili džepove lunarnim kamenjem, imaju ih priliku kupiti na Zemlji, pišu američki mediji.

Lunarni meteorit težak 5,5 kilograma koji je pronađen prošle godine u sjeverozapadnoj Africi ide na aukciju koju organizira tvrtka RR Auction sa sjedištem u Bostonu.

Meteorit se može kupiti za najmanje pola milijuna dolara na internetskoj dražbi koja traje do 18. listopada.

“Ovo je jedan od važnijih meteorita koji je može nabaviti bilo gdje u svijetu, kao i jedan od najvećih dijelova Mjeseca koji je ikad bio na prodaju”, rekli su iz tvrtke RR Auction.

Kamen koji je klasificiran pod tehničkim nazivom NWA 11789, a poznat i kao “Buagaba” pronađen je prošle godine u udaljenom dijelu afričke države Mauretanije, gdje je pao na Zemlju tisućama godina prije.

Meteorit je sastavljen od šest dijelova koji pristaju zajedno kao dijelovi slagalice. Najveći je težak 2,7 kilograma.

Većina lunarnih meteorita koji su do sada pronađeni nisu bili veći od oraha ili loptice za golf, rekao je Geoff Notkin, zvijezda televizijske emisije “Meteorit Men” i predsjednik tvrtke Aerolite Meteorites koja prodaje Mjesečev kamen.

“Čim smo ga vidjeli, znali smo da je to nešto jako neobično”, rekao je Notkin i dodao da je ovo pronalazak na kakav se naiđe jednom u životu.

On je i jedan od rijetkih lunarnih meteorita s, kako to stručnjaci nazivaju, “nepotpunom fuzijskom korom”. Nju stvara jaka vrućina koja prži kamen dok se spušta kroz atmosferu.

“Kamen je zapravo tostiran izvana”, plastično je objasnio Notkin.

“Meteorit bi bio dobar dodatak bilo kojem povijesnom muzeju, ali ne trebamo biti iznenađeni ako ga netko od kolekcionara prije toga prisvoji”, rekao je Robert Livingston, potpredsjednik tvrtke RR Auction.

Ovo je jedini način da kamenje s Mjeseca dođe u ruke kolekcionara, jer su oni komadi koje su sobom donijeli astronauti u vlasništvu američke države.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI